Sit Alanları Artık İnternetten Denetlenecek

04 July 2014

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'deki doğal sit alanlarının yer aldığı bir veritabanı oluşturdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Türkiye’deki 'doğal sit alanları'nın bilgilerini elektronik ortama aktardı.

İnternet ortamında takip edilecek sistemle bir arazinin sit olup olmadığı ya da kaçıncı dereceden sit alanı olduğu anında görülebilecek. Çevre Bakanlığı’nca, Sit Alanları Yönetim Sistemi (SAYS) kapsamında, tüm Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez ve Bölge Komisyon üyelerine, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeline kullanıcı eğitimleri verildi. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, CBS ve Envanter Şube Müdürlüğü’nden SAYS ile ilgili bilgi alınabilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı da haftalar öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi çalışacağını duyurmuştu. Maliye, turizm sezonu boyunca yoğun vergi denetimleri yapacağını, pansiyon, apart, devre mülk ve dairelerin kiraya verilip verilmediğini internet üzerinden ya da bağlantılı emlak acenteleri ile koordineli çalışarak tespit edileceğini açıklamıştı.

YAZLIĞI OLANLAR DİKKAT!

Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni bir uygulama ile turizm sezonu boyunca yoğun vergi denetimleri yapacak. Pansiyon, apart, devre mülk ve dairelerin kiraya verilip verilmediği tek tek denetlenecek. Vergi denetimlerini etkin bir şekilde gerçekleştirmek ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele için yaygın ve yoğun denetim yapan Gelir İdaresi Başkanlığı, bölgesel, sektörel veya mevsimsel yaptığı denetimlerde hem kayıp kaçağını önlemeye çalışıyor hem de yapılan denetimlerde vergi araştırmaları için veri sağlıyor.

MALİYE NEFES ALDIRMAYACAK

Maliye bu kapsamda, sahil kenarlarında yazın yüksek fiyatlara kiralanan evlere nefes aldırmayacak. Turizm sezonunun başladığı haziran ayından 15 Eylül’e kadar kiralık evlerle birlikte pansiyonlar, apartlar, devre mülkler yaygın ve yoğun vergi denetimine tabi tutulacak. Emlak sektörüne yönelik denetimlerde kaçak seyahat acentelerine de göz açtırılmayacak. Acentelerin rehberlerle sözleşme yapıp yapmadıklarına bakılacak. Maliye, Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nın taşra birimlerinde bulunan denetim ekipleriyle koordinasyon halinde olacak. Talep halinde vergi başkanlıklarından veya defterdarlıklardan gerekli destek sağlanacak.

SEYAHAT ACENTELERİ DE DENETLENECEK

Tüm illerin faaliyet alanı dahilinde turizm faaliyetlerinin yoğun olarak yaşandığı yerlerde kaçak acentecilik faaliyeti dolayısıyla meydana gelen vergi kaybının önlenmesi amacıyla seyahat acentelerinin çalıştırdıkları turist rehberleriyle sözleşme yapıp yapmadıklarına da bakılacak.

İŞLETME BELGESİ OLMAYANLAR TESPİT EDİLECEK

Acentelerin, turist rehberlerine yaptıkları ödemeleri kayıtlarına doğru geçirip geçirmedikleri incelenecek. Bu firmalarca sunulan hizmetler karşılığında alınan bedellere karşılık belge düzenine uyulup uyulmadığı denetlenecek. Seyahat acenteliği işletme belgesi olmaksızın çalışan ve kaçak tur faaliyetleri gerçekleştiren kişi ve kurumlar tespit edilecek.