Tapu harcı gelirinde rekor kırıldı

18 October 2020

Bu yılın özellikle yaz döneminde faiz oranlarının düşük seviyelere çekilmesiyle konut satışları tüm zamanların rekor seviyesine çıkmıştı. 2020 yılında pandemiye rağmen gayrimenkul (konut, arsa, tarla, iş yeri vb.) satışları 2 milyon seviyesine yaklaştı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı verilerine göre, 2020 yılının 9 ayında Türkiye genelinde 2 milyona yakın gayrimenkul alım-satımı gerçekleştirilirken bu işlemlerden sonra tapu harcı geliri 13.8 milyar TL'ye ulaştı. Böylelikle tapu harcı gelirlerinde rekora ulaşılmış olundu.

AA'nın aktardığı habere göre, bu dönemde gayrimenkul satışlarının yanı sıra tapuda bağış, ÖKBA (Ölünceye Kadar Bakma İşlemi), taksim, intikal, şahsi ipotek, zirai ipotek, konut ipoteği, şahsi ipotek terkini, zirai ipotek terkini, cins tahsisi, kamulaştırma ve diğer işlemlerle beraber 7 milyon 841 bin işlemin yapıldığı öğrenildi.

9 AYDA REKOR KIRILDI

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, yılın 9 ayında gayrimenkul satışlarından 13 milyar 445 milyon TL'lik harç geliri elde edilirken tüm işlemlerden sağlanan harç geliri 13 milyar 848 milyon TL oldu. Bu sonuçlarla tapu harcı gelirlerinde yılın sadece 9 aylık bölümünde tüm zamanların rekoru kırıldı. Önceki rekor, 2018 yılında 11 milyar 291 milyon TL olarak kayda geçmişti.

Konut satışlarını teşvik adına geçtiğimiz yıl tapu harcı oranı yüzde 4'ten yüzde 3'e indirilmişti. Yıl boyunca süren bu teşvik ile 10 milyar 924 milyon TL tapu harcı geliri elde edilmişti