Tapu Harcı Hesaplama

16 January 2016

Tapu harcı hesaplama 2017 yılında nasıl olacak? İşte tapu harcı hesaplama 2017 hakkında tüm detaylar...



Mülk sahibi gayrimenkulünü sattığında tapu dairesinde satış işlemlerini yapabilmek için alıcıyla beraber tapu dairesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2017 yılı için belirlediği oranlarda tapu harcı ödemesi gerekiyor.


Tapu harcı hesaplama işleminde 2017 yılı oranı binde 15 olarak belirlendi. Yani gayrimenkulün tapu dairesindeki tapu devir işlemleri için taşınmazın asıl satış bedeli üzerinden binde 15 oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı ödemesi, hem satıcı olan mülk sahibi hem de alıcı ayrı ayrı olarak yapılıyor.

Tapu harcı, bazı durumlarda satıcı olan mülk sahibi alıcıyla anlaşma yaparak binde 30'luk oranı yalnız alıcıdan tahsil edilebiliyor.

Tapu masrafları kapsamında tapu harcı dışında tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor. Tapu harcı hesaplama 2017 yılında, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2017 yılı tarifesine göre, tapu döner sermaye tutarı yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile birlikte 82,50 lira olan bedelin de tapu harcı ile birlikte ödenmesi gerekiyor.

Tapu Harcı Hesaplama 2017 Örneği

Tapu harcı hesaplama 2017 işleminin daha net anlaşılabilmesi için tapu harcı hesaplama 2017 işlemini bir örnekle açıklayalım :

Ahmet Bey, gerçek satış bedeli 200 bin lira olan evini satıyor. 2017 tapu harcı hesaplama işlemine göre Ahmet Bey'in tapu dairesinde 3 bin lira tapu harcı ödemesi gerekiyor. Eğer tapu harcının tamamı olan binde 30'luk bölümünü alıcı ödeyecekse bu tutar 6 bin lira oluyor. Buna ek olarak tapu döner sermaye bedeli olan 82,50 lirayı da ödemek durumunda kalıyor.

2017 yılı tapu harcı ödemesi için mükelleflerin aşağıda bulunan tapu harcı hesaplama 2017 tablosunu incelemesinde fayda var.

Tapu Harcı Hesaplama 2017 Tablosu
-500 bin lira satış değeri olan ev için 7 bin 500 lira tamamını alıcı ödeyecekse 15 bin lira,
-400 bin lira satış değeri olan ev için 6 bin lira tamamını alıcı ödeyecekse 12 bin lira,
-300 bin lira satış değeri olan ev için 4 bin 500 lira tamamını alıcı ödeyecekse 9 bin lira,
-200 bin lira satış değeri olan ev için 3 bin lira tamamını alıcı ödeyecekse 6 bin lira,
-100 bin lira satış değeri olan ev için ise  Bin 500 lira tamamını alıcı ödeyecekse 3 bin lira tapu harcı ödemesi yapılıyor.


Tapu Harcı Nedir?


Devletin verdiği hizmet üzerinden aldığı maddi bedele harç diyoruz. Emlak ve gayrimenkul kapsamında kamu kuruluşlarından yapılan işlemlerde ise tapu harcı alınıyor. Peki tapu harcı nedir?

Tapu harcı, gayrimenkul alım – satım işlemleri sırasında vatandaştan tahsil edilen tapu hizmetlerinin bedeline deniyor. Tapu harcı yatırılmadığı takdirde tapu işlemleri gerçekleştirilemiyor.

Tapu Harcı Oranı

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde devletin önemli bir gelir kaynağı olarak bildiğimiz tapu harcı her yıl değişen oranlarla belirleniyor. Önceki yıllarda tapu harcı oranı 1000'de 33 iken son yıllarda tapu harcı oranında değişime gidilerek bu rakam 1000'de 15'lere kadar indi.

Tapu Harcı Cezası

Taşınmaz alım-satım işlemlerinde alınan tapu harcı bedeli taşınmazın asıl satış değerinden daha az gösterilmesi durumunda cezai yaptırım uygulanır. Peki tapu harcı cezası nasıl veriliyor?

Tapuda taşınmazın asıl satış değerinden daha az gösterilmesi durumunda vergi kaçırma suçu işlenmiş olunuyor. Bu cezalar da tapu harcı cezası olarak tanımlanabilir. Tapu harcı ödenmediği durumlarda ya da tapu harcı bedelini daha az ödemek için satış değerini düşük gösterenler tespit edildiği durumda tapu harcı cezası ödemek zorunda kalıyor. Ödenmesi gerekilen tapu harcı oranı, gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanmalı ve asıl satış bedeli konusunda tapuya doğru bilgi verilmelidir.

Tapu Harcı Cezasında Ne Ödenir?

- Gayrimenkulün gerçek satış bedeli ve tapuda gösterilen bedel arasındaki farkın üç katı vergi cezası
- Farkın satış gününden itibaren faizi
- Eksik bildirimden doğan harç farkı, farkın 3 katı usulsüzlük cezası ve gecikme faizi.

Tapu Harcı Cezası Zaman Aşımı Süresi

Taşınmaz alım-satım işlemleri sürecinde verilen tapu harcı cezasının zaman aşımı süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Yani asıl satış bedeli eksik gösterilmişse, 5 yıl içerisinde Maliye yetkilileri yukarıda sayılan ödemeler kapsamında sizden tapu harcı cezasını tahsil edebilir.

Tapu harcı cezasında bir istisna da yer alıyor. Eğer taşınmazın asıl değerini eksik göstermiş ve tapu harcı cezasına tabi olmuşsanız, pişmanlık beyanında bulunabiliyorsunuz. Vergi Usul Kanunu'nun 371'inci maddesinde yer alan ifadeye göre; pişmanlık beyanında bulunarak, geciken tapu harcının pişmanlık beyanı ile birlikte dilekçe halinde Maliye'ye bildirebilirler. Haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde pişmanlık zammını ödeyenler, tapu harcında yer alan taşınmazın yanlış beyan edilen asıl bedelini yükseltebiliyorlar.

Tapu Harcı Cezası Olan Ev Satılırsa...

Mülk sahibi, tapu harcı cezası olan bir taşınmazı satmak istediğinde asıl satış değerinin yüksek, tapuda beyan edilen değerin ise düşük olmasından dolayı, tapuda alım-satım işlemleri sırasında tapu harcı gereğinden yüksek çıkacaktır. Alım-satım işlemlerinde sıklıkla yaşanan bu durum tespit edildiğinde eksik ödenen tutar tahsil edilir ve ek olarak yüzde 25'lik vergi ziyaı cezası ödenir.


Tapu Sorgulama


Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, e-devlet sistemini kullanarak internetten tapu sorgulama hizmeti sunuyor. Peki internetten tapu sorgulama nasıl yapılır?

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nce yapılan çalışmalar sonucunda artık turkiye.gov.tr adresini kullanarak, Tapu Sicil Müdürlüklerinde TC. Kimlik Numarası ile kayıt altına alınmış taşınmazların detaylarına tapu sorgulama hizmeti aracılığıyla erişilebiliyor.

Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu sorgulama hizmetinden faydalanmak için, Mobil İmza, Elektronik İmza, T.C. Kimlik Kartı veya e-Devlet Şifresi kimlik doğrulama yöntemlerinden sizin için uygun olan bir tanesini kullanarak e-devlet sistemine giriş yapmış olmanız gerekiyor.

Giriş yaptığınızdan eminseniz bir sonraki aşamaya geçin. Size sorulan bilgileri eksiksiz girmeniz gerekeceğinden yazdıklarınızı tekrar kontrol edip aramayı başlatın. Toplu sorgulama sistemine tapu bilgilerinizi girerek taşınmazınızın yerini kolaylıkla öğrenebileceksiniz. Yine bu parselin uydu fotoğrafı ile çekilmiş görüntüsü ekrana gelecek.

İnternetten Tapu Sorgulama Ne İşe Yarar?

İnternet üzerinden evinizde, işinizde hatta cep telefonu üzerinden taşınmazlarınızın durumunu tapu sorgulama sistemi ile öğrenebiliyorsunuz. Bir gayrimenkul satın almak istediğinizde de yine internet üzerinden o taşınmazın durumunu sorgulatabiliyorsunuz. Parseli görmeden tapu alanını, niteliğini ve pafta bilgisini görerek bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

İnternetten Tapu Sorgulama İşleminin Avantajları

Geçmiş yıllarda yalnızca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne bağlı birimler tarafından sorgulanabilen tapu bilgilerinin internet üzerinden yapılabilmesi, tapu dairelerinin yükünü de hafifletmiş oluyor. Tapu dairesine gitmeden internetten tapu sorgulama işlemi yapabilen vatandaş hem zahmetten hem de zamandan kazanmış oluyor.


Tapu Bağış Harcı 2017


Gayrimenkullerin alım satımlarında tapu devir işlemleri satış olarak yapılabildiği gibi bağış olarak da gerçekleşebiliyor. Bu süreçte ise tapu bağış harcı ödeniyor. İşte tapu bağış harcı 2017...

Tapu satış işlemine kıyasla tapu bağış işleminde daha yüksek oranda tapu harcı ödemesi yapılıyor. Tapu bağış işleminde tapu bağış harcına ek olarak mecburen döner sermaye tutarı ödeniyor.

Tapu Bağış İşlemleri Nasıl Yapılır?

- Bağışlanacak olan gayrimenkule ait tapu senedi
- Bağışlayanın ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı T.C kimlikleri
- Bağışlayanın 1, bağışı kabul edenin 2 adet, son 6 ay içerisinde çekilmiş güncel fotoğrafları
- Akitte taraflardan biri veya 2'si vekil, vali, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, bunlara ek olarak temsile ilişkin yasal belge
- Söz konusu gayrimenkule ait, ilgili Belediyenin emlak beyan değerini gösteren yasal belge
- Bağışlanan gayrimenkulün kayıt altında olan değeri baz alınarak 1000'de 68,31 oranında tapu harcı ödemesi gerekiyor.
- 2017 yılı tapu harcı döner sermaye bedeli ise 82,50 lira olarak belirlendi. Tapu bağış işlemlerinde tapu bağış harcı haricinde söner sermaye bedelinin de ödenmesi zorunlu...