Tapu harçları gerçek değer üzerinden hesaplanacak

03 November 2019

Gayrimenkul alım-satım işleminde getirilen yeniliğe göre, gayrimenkulünü satmak isteyen mülk sahibi öncelikle gayrimenkul değerini belirlemek amacıyla değerleme şirketlerine başvuracak. Satış işleminde talep edilen tapu harcı, gayrimenkulün gerçek değeri üzerinden alınacak. Daha önceleri gayrimenkulün tahmini değeri üzerinden tapu harcı talep ediliyordu.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü yetkililer, gayrimenkulünün gerçek değerini belirleme amaçlı başvurulacak değerleme şirketlerine 450 ile 500 TL arasında bir ücret ödeneceğini belirtiyor. Öte yandan bu ücretin tapu harcı ücretinden düşürülmesi adına çalışmaların olduğu da belirtildi.

HARÇ ORANI ARTIYOR

Bu yıl içerisinde alım-satım işlemlerinde alıcıdan yüzde 1.5, satıcıdan yüzde 1.5 olmak üzere toplamda yüzde 3 tapu harcı alınıyor. 2020 yılında ise tapu harcı oranı yüzde 3'den yüzde 4'e çıkacak.

Yeni uygulama 1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra yapılacak satış işlemlerinde yüzde 4 oranı baz alınacak.

"ŞU AN HAKSIZ REKABET SÖZ KONUSU"

Tapu harçlarında yapılan düzenleme hakkında görüş bildiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, düzenleme sonrası gerçek değer üzerinden tapu devrinin yapılmasının sağlanacağını belirterek, "Bugün piyasada vatandaşımız konutu kaç liradan alıp satıyorsa, aynı değerden de tapuda bedelini göstersin. Düzenleme buna ilişkindir. Şu an haksız bir rekabet söz konusu. Konutunu 300 bin liraya satan vatandaşımız, emlak rayiç değeri, beyan değeri ne ise onu gösterebiliyor. Tabii göstermeyen vatandaşlarımız da var. Burada hakkaniyet, adalet olması adına gerçekten satış fiyatı, gerçek değeri neyse bu değere ilişkin tapu harcının da o değer üzerinden alınmasına ilişkin bir düzenlemedir. Bu sayede ortadaki adaletsizliği, haksızlığı gidermiş olacağız" ifadelerini kullandı.