TOKİ'nin 2018 hedefi 70 bin konut inşa etmek

31 December 2017

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye genelinde dar ve orta gelir mensubu kişileri ev sahibi yapmaya devam ediyor. 2017 yılını oldukça hareketli geçiren TOKİ, 2018 yılında da bu hareketliliği sürdürecek. TOKİ Başkanı Ergün Turan, Anadolu Ajansı'na yaptığı değerlendirmede, "İçinde oturmayacağımız evi teslim almıyoruz" sloganıyla çok sayıda insanı ev sahibi yaptıklarını hatırlatarak 2018 yılında 65-70 bin konut inşa etmeyi hedeflediklerini açıkladı.

TOKİ'nin 2016 yılında 65 bin, 2017 yılında 65 ile 70 bin arası konut ürettiğini belirten Turan, "Bunlar Türkiye'de yapılan toplam konutun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor" ifadesini kullandı.

Konut satışları hakkında da konuşan TOKİ Başkanı Turan, satışların her yıl daha da iyiye gittiğini belirterek "2017 de 2016'ya göre satışlarda daha iyi bir yıldı ancak belli ekonomik segmentlerde biraz arz fazlası olabilir. Bizim bulunduğumuz segmentte dar gelirli ve orta gelirli vatandaşlarda asla bir arz fazlası yok. Aralık ayında, en az üç beş bölgede satışa sunduğumuz konutun yaklaşık 10-20 katı müracaat aldığımız yerler var. Dolayısıyla sosyal konuta ihtiyaç duyulan ve arazi üretebildiğimiz her yerde çok hızlı konut yapımına devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

YATAY MİMARİ VURGUSU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yatay ve yöresel mimariye yöneldiklerini belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Yaklaşık 3-3,5 yıldır İdare tarafından yapılan konutların yüzde 84'ünü 6 kat ve aşağısı binalar oluşturuyor. Bütün kasaba ve şehirlerde 'En yüksek bina TOKİ binası olmayacak' dedik ve bu prensiple yola devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Konut üretiminde önemsedikleri bir başka konunun 'mahalle kültürü' olduğunu ifade eden Turan, özlenen eski mahalle kültürüne projelerinde yaşatmak adına Kayaşehir, Manisa, Muğla ve Gaziantep'te çalışmalar yaptıklarını aktardı.