Tüm Sektörlerin Ortak Sorunu : İş Güvenliği

19 November 2014

Son zamanlarda sıkça gündeme gelen iş kazaları, tüm sektörlerin ortak sorunu olarak lanse ediliyor.

Düzenleyen : Tugay TOPÇU / Yeniemlak.com

Tüm iş kazalarında ölümlerin yüzde 30 oranında meydana geldiği inşaat sektöründe, iş kazalarının yüzde 10’unun, ölümlü iş kazalarının ise yüzde 31’inin inşaatta meydana gelmesi, sektörün iş sağlığı ve güvenliği alanında taşıdığı riski gözler önüne seriyor.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs’ta yaşanan maden faciasının ardından iş güvenliği yeniden gündeme geldi. İş kazalarının en sık göründüğü inşaat sektöründe marka firmalar, işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik aldıkları önlemlerle kaza riskini minimuma indiriyor olsa da Soma’daki işletmenin de bu manada sektöründe en donanımlı kuruluşlardan gösterilmesine rağmen Türkiye’nin bu en büyük faciasına sahne olması akla 'alınan önlemler, denetimler ve yasalar yetersiz mi kalıyor' sorusunu getiriyor.

İnşaat sektöründe iş kazalarının yüzde 10’unun, ölümlü iş kazalarının ise yüzde 31’inin inşaatta meydana gelmesi inşaat sektörünün iş sağlığı ve güvenliği alanında taşıdığı riski gözler önüne seriyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre 2014 yılının ilk 4 ayında toplam 396 işçi yaşamını yitirirken, 108 ölümlü kazayla inşaat ve yol yapımı ilk sırada yer aldı.

YAPI SEKTÖRÜNDE KAZALARA İLİŞKİN İSTATİSTİKLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2013 yılında yayınladığı Yapı Sektörü İş Güvenliği El Kitabı’nda verilen bilgilere göre:

- Yapı işyerleri çalışma şartları bakımından, en riskli sektör olup iş kazası sayısı ve kaza sonucu meydana gelen ölüm sayısı bakımından, tüm sektörler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

- Yapı işkolunda meydana gelen kazaların yaklaşık yüzde 5’i ölümle sonuçlanmaktadır.

- İş kazaları sonucu meydana gelen ölümlerinin yaklaşık yüzde 30’u yapı işkolunda meydana gelmektedir.

- Yapı işyerlerinde meydana gelen kazaların yaklaşık yüzde 45’i yüksekten düşme sonucu meydana gelmektedir.

İŞ KAZALARINA İLİŞKİN GENEL RAKAMLAR

-Ülkemizde her gün 176 iş kazası olmakta, 3 işçi yaşamını kaybetmekte ve 5 kişi iş kazası sonucu iş göremez hale gelmektedir.

-Türkiye’de, her 6 dakikada bir iş kazası meydana gelmektedir.

-2013 yılında Türkiye’de 74.871 iş kazası yaşandığını ve bu iş kazalarında 1.700 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

-İş kazası geçirenlerin sektörel dağılımına bakıldığında ilk sırayı madencilik ve taşocaklığı alıyor. Bu sektörü yüzde 7,7 ile elektrik, gaz ve su sektörü izliyor. Bu iki sektörü, yüzde 5,2 ile imalat sektörü, yüzde 4,6 ile inşaat sektörü ve yüzde 3,7 ile taşımacılık, haberleşme ve depolama sektörü izliyor.

-ILO 2013 Yılı İşçi Görünümü Raporu’na göre; dünyada; 1,1 milyar işçi günlük 4 dolara çalışırken 50 milyon kadın ev işçiliği yapıyor. Ayrıca, dünyada çalışan çocuk işçi sayısı 168 milyon olarak açıklanırken 232 milyon kişi ise memleket ve ülkelerini terk etmiş göçmen işçi olarak çalışıyor. Her dakika ise 4 işçi, iş kaynaklı hastalık veya kazalardan dolayı hayatını kaybediyor.

YAPI İŞYERLERİNDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA PROJESİ

Yapı işlerinde meydana gelen ölümlü iş kazalarının çok büyük bir kısmının yüksekten düşme şeklinde meydana gelmesi nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından 2009 yılından itibaren başlatılan “Yapı İşyerlerinde Yüksekte Güvenli Çalışma Projesi” 2015 yılı sonuna kadar sürdürülecek. Proje ilk aşamada Ankara Grup Başkanlığı’na bağlı Ankara, Antalya, Kocaeli, Konya, Eskişehir ve Kayseri illerinde yapılmış, daha sonra projenin kapsamı genişletilerek özellikle yapı sektörünün yoğunlaştığı illerde inşaat işyerlerine yönelik teftişler gerçekleştirilmiş bulunuyor.