Türk halkı harcamalarının 3'te 2'sini konut ve kiraya yapıyor
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı verilere göre Türk halkının 2017 yılında yaptığı harcamaların yaklaşık olarak üçte ikisini konut ve kiraya yaptı.
Verilere göre Türkiye’deki en yoksul bölümünü oluşturan yüzde 10’luk kesim harcamasını büyük oranda konut, kira ve gıdaya yapıyor. En zengin yüzde 10’luk kesimin harcamalarında ise ilk sırayı ulaştırma alıyor. Gelir oranı yükseldikçe otomobil ve otomobil ile ilgili harcamalar artıyor.
Türkiye’deki tüketim harcamalarının yüzde 3,8’lik kısmını en yoksul yüzde 10 yaparken, bu harcamaların yüzde 22,7’lik bölümünü en zengin yüzde 10’luk kesim gerçekleştiriyor. Genel olarak bakıldığında ise harcamaların yüzde 24,7’si kiraya ve konuta yapılırken, yüzde 19,7’lik kısım gıda ve alkolsüz içeceklere ve yüzde 18,7’lik kısım ise ulaştırmaya gidiyor.
GELİR ARTTIKÇA TÜKETİM DEĞİŞİYOR
Dünya Gazetesi’nden Alaattin Aktaş’ın haberine göre gelir arttıkça insanların tüketim alışkanlıkları da değişiyor. En yoksul kesim parasının büyük bir bölümünü (yüzde 61,5) barınma ve gıdaya ayırırken, zenginlerde bu oran yarı yarıya düşüyor (yüzde 32,3). Zira haneler zenginleştikçe, harcamalarını farklı yerlere kaydırıyorlar.
EĞİTİM HARCAMALARINDA BÜYÜK FARK VAR
Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı verilerde en çok dikkat çeken kısım ise eğitim harcamaları oldu. Türk halkı 2017 yılında genel olarak gelirinin yalnızca yüzde 2,3’lük kısmını eğitime harcadı. Bu oran 2016 yılında da yüzde 2.3 seviyesindeydi.
Eğitime en çok harcama yapan kısım Türkiye’nin en zengin yüzde 10’luk kesimi oldu. 2017 yılında eğitime harcanan her 100 liranın 48,4 lirasını en zengin yüzde 10’luk kısım gerçekleştirdi. Halkın geriye kalan yüzde 90’lık kısmı ise eğitim harcamalarının yüzde 51,6’sını oluşturdu.
TÜİK’in verilerine göre eğitim harcamalarının yüzde 75’lik kısmını en zengin yüzde 30’luk kesim yapıyor. Geriye kalan yüzde 25’lik harcamayı ise halkın geriye kalan yüzde 70’lik bölümü gerçekleştiriyor.