Türk Yapı Malzemeleri sektöründe ihracat artışı yaşandı

22 March 2021

Türk Yapı Malzemeleri sektörünün 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde 3.9 milyar dolar ihracat elde ettiği belirtildi. Bu sonuçla sektörün ihracatında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12'lik bir artış yakaladı.

Açıklanan veriler hakkında değerlendirmelerde bulunan İDDMİB Türk Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, sektör olarak ihracatlarını bu dönemde daha da yukarı seviyelere çektiklerini belirterek, "Amacımız sürdürülebilir ihracatla ülke ekonomimize katkı sağlamak. Türk Yapı Malzemeleri Sektörü olarak 2021 yılı Şubat ayında gerçekleştirdiğimiz 2,1 milyar dolarlık ihracatla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22'lik bir artış yakaladık. Şubat ayında en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 3 ülke sırasıyla Birleşik Krallık, İsrail ve Almanya oldu. Sektör olarak 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde ise 3.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 12'lik bir artış yakaladık" şeklinde konuştu.

AFRİKA PAZARINA AÇILMA HEDEFİ

Afrika Birliği ülkeleriyle imzalanan dünyanın en büyük serbest ticaret alanı olacak AfCFTA (African Continental Free Trade Area) antlaşmasından bahseden Urfalılar, "Antlaşma kapsamında ortak bir pazar oluşturmak, kıta ülkeleri olarak entegrasyonu sağlamak, işgücünün serbest dolaşımı ve ülkelerin sosyoekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacındalar. Afrika kıtasındaki birçok ülke gelişme aşamasında oldukları için altyapı yatırımlarına ihtiyaç hat safhada, bununla birlikte dünyada en hızlı nüfus artış hızına sahip kıtası olması bakımından da konut ihtiyacı kaçınılmaz. Dünya inşaat sektörünü domine eden ülkelerden birisi olarak son 20 yılda bu kıtadaki ihtiyacı görüp buradaki yatırımlarımıza hız verdik" diye konuştu.

İnşaat sektöründeki en büyük rakip ülkelerden olan Çin'in de Afrika pazarındaki yatırımlarına hız verdiğine dikkat çeken Urfalılar, "Bununla birlikte Çin'e karşı kullanabileceğimiz önemli kozumuz var. Öncelikle Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle geçmişten gelen bir kültürel bağı var ve Türkiye bölgede vahşi kapitalist ve emperyalist olarak değil dost ülke olarak tanınıyor. O sebeple bölgenin ülkemizdeki tanıtımı daha iyi yapılıp ülkemiz firmalarının Afrika'ya yönlendirilmesi ve antlaşmayla birlikte oluşacak yeni pazarlardan büyük paylar elde etmemiz gerekiyor. Bu konuda İDDMİB olarak çalışmalarımızı hızlandırdık. Bölgenin tanıtılması ve fırsatların firmalarımıza doğru anlatılabilmesi amacıyla bölgede etkili olan kurumlarla ortak webinarlar ve sanal satın alma heyetleri planladık. Önümüzdeki aylarda bu planlarımızı büyük bir imtina ile hayata geçirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.