Türkiye deprem haritası güncellendi! 6 ilde risk arttı
İlk kez 1996 yılında kullanıma açılan deprem haritası, Mart 2018 tarihinde yenilense de yürürlüğe 1 Ocak 2019 tarihiyle girdi. AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından oluşturulan haritanın en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ile yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak oluşturulduğu bildirildi.
BAZI ŞEHİRLERDE RİSK AZALDI
2019 yılı deprem haritasında Türkiye'nin en tehlikeli görülen deprem alanı oranı yüzde 42'den yüzde 17'ye indi. Yeni deprem haritasında bazı şehirlerde risk azalırken 6 şehirde riskin arttığı bildirildi.
Aralarında Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muğla, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Van gibi şehirlerin bulunduğu toplam 46 ilde deprem riskinin azaldığı bildirildi.
Yeni deprem haritasında riski artışı görülen 6 il ise Tekirdağ, Aksaray, Karaman, Rize, Erzurum ve Trabzon olarak bildirildi. Ayrıca eski haritada binaların yüzde 44'ü tehlikeli gruptayken yeni haritada bu oran yüzde 26'ya düştüğü bilgisi aktarıldı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRÜYOR
Türkiye genelindeki riskli yapıları dönüşüme alarak daha güvenli şehirler oluşturma prensibi taşıyan kentsel dönüşüm çalışmaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarla sürdürülüyor. Bakanlık, bu çalışmalar ışığında yılda 300 bin konutu kentsel dönüşüme alma hedefi koydu.