Türkiye deprem haritası yenilendi: Bazı illerde risk arttı

22 March 2019

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 18 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan 30364 sayılı 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Hakkında Karar' hükmü ile Türkiye'nin deprem haritasının yenilendiğini bildirdi.

Türkiye deprem haritasının 23 yıl sonra güncellendiğine dikkat çeken Özmen, haritanın dünya ve Türkiye'deki deprem tehlike analizlerine göre şekillendiğini belirtti.

NÜFUSUN YÜZDE 71'İ DEPREM BÖLGESİNDE YAŞIYOR

Türkiye genelinde binaların deprem yükü hesaplamaları, güçlendirme çalışmaları ve riskli yapıların belirlenmesi hususunda bu haritanın dikkate alınacağını ifade eden Bülent Özmen, "1996 tarihli resmi deprem bölgeleri haritası, Türkiye yüzölçümünün yüzde 66'sının 1'inci ve 2'nci derece deprem bölgesinde bulunduğunu ve nüfusunun yüzde 71'inin bu bölgelerde yaşadığını göstermekteydi. Yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle, 1996 tarihli harita ile depreme maruz bölgeler olarak tespit edilen yerler yürürlükten kaldırıldı. Ayrıca '1'inci derece deprem bölgesi, 2'nci derece deprem bölgesi' gibi ifadeler ortadan kalktı. Artık her yerleşim birimi ve mahallenin deprem tehlikesi, faya yakınlığına veya uzaklığına bağlı olarak değişti" şeklinde konuştu.

DEPREM RİSKİ ARTAN İLLER

Yenilenen deprem haritasıyla bazı illerdeki riskin arttığı, bazı illerde ise azalma olduğunu kaydeden Özmen, "1996 resmi deprem bölgeleri haritasında 1. derece deprem bölgesi içinde ve en tehlikeli illerden biri olarak gösterilen Kırşehir, yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle deprem tehlikesi açısından en tehlikesiz illerden biri haline geldi. Haritaya göre Çanakkale, Muğla, Adana, Antalya, Eskişehir, Malatya gibi birçok ilin deprem tehlikesi düştü, Trabzon, Rize, Elazığ, Erzurum ve Aksaray gibi illerin deprem tehlikesi yükseldi. Yeni deprem haritasına göre Türkiye yüzölçümünün yüzde 18'i 1'inci derece deprem tehlikesi altında ve nüfusunun yüzde 27'si bu bölgede yaşıyor" şeklinde konuştu.