Türkiye ev sahipliği listesinde 41. sırada
Türkiye’de yaşayan bireylerin yüzde 60.4’ünün oturduğun evin sahibi olduğu belirlendi. Toplam 47 ülkenin yer aldığı ev sahipliği listesinde Türkiye 41. sırada yer alıyor. İnşaat yatırımları da hız kesmeden devam ederken 2017 yılının 3. çeyreğinde yüzde 12 artış yaşandı. Türkiye’de 2017’nin ilk 11 ayında toplam 1 milyon 276 bin 342 konutun satışı yapıldı. Ülkelerin ekonomik verilerinin analiz edildiği tradingeconomics verilerine göre, Türkiye ev sahipliği oranında dünya ortalamasının gerisinde yer alıyor. Söz konusu rapora göre, Türkiye'de bireylerin yüzde 60.4'ü oturduğu evde ev sahibi olarak belirlendi.
KENTLEŞME HIZ KESMİYOR
Ekonomik ve demografik parametreler dikkate alındığında sektör potansiyel vaat ediyor. Habertürk'te yer alan habere göre, dünyanın en büyük 17'nci ekonomisine sahip Türkiye, sahip olduğu genç nüfusla da, konut sektörü için bünyesinde büyüme dinamiklerini taşıyor.
TÜİK verilerine göre, ülkemizdeki hanehalkı sayısı 19 milyon 481 bin civarında olarak kaydedilirken, ortalama hanehalkı büyüklüğü ise 3.8 kişi olarak belirlendi. Önceki yıllarda bu rakamın 5 kişi seviyesinde olduğu ifade edildi. Bu oran Avrupa'da ise yüzde 2.5 seviyelerinde yer alıyor. Zaman ilerledikçe Türkiye’de de bir evde yaşayan kişi sayısında azalma olduğu görülüyor. Hanehalkı ortalamasının azalması da ev sahipliği oranın artması konusunda bir fırsat olarak düşünülüyor. Diğer yandan da genç nüfusa sahip Türkiye'de ortalama yaş 31.5 olarak belirlendi.
TÜİK'e göre Türkiye'de 2016'da 594 bin çift evlenirken, boşanan çiftlerin sayısı ise 126 bin olarak kaydedildi. Tüm bu rakamlar dikkate alındığında sektörün daha çok potansiyele sahip olduğu anlamına geliyor. Ayrıca köyden kente göçün devam ettiği Türkiye'de kentleşme oranı hâlihazırda yüzde 78 ve buna bağlı nüfus 60 milyon civarında seyrediyor. Türkiye’de 2023 yılına kadar kente göçün süreceği ve kentleşme oranının yüzde 84'lerin üzerine çıkması bekleniyor. Kentleşen nüfusun 2023 yılında 71 milyon olması öngörülürken, bu göç kaynaklı kentleşme nedeniyle de sektörün canlılığını koruyacağı da ifade ediliyor. Ayrıca demografik özelliklerin de etkisiyle sektörün, eğer faiz oranları ve fiyatlar biraz daha ulaşılabilir olursa çok uzun süre canlılığını korumaya devam edeceği belirtiliyor.
Konuyla ilgili veriler ise şu şekilde;
• 23 milyon konutun yüzde 5'i markalı konut
• Türkiye ortalama 31.5 yaşında
• Bir hanede ortalama 3.8 kişi yaşıyor
• 2023'te Türkiye'nin yüzde 84'ü şehirde yaşayacak.