"Türkiye genelinde ada bazında dönüşüm olmalı"
Geçtiğimiz günlerde Ankara'nın Çankaya ilçesinde çökme riski meydana gelen ve bölgede dönüşümün başladığı Açelya Apartmanı'nda incelemelerde bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonları (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, çalışmalara dair açıklamalarda bulundu.
Bölgedeki imar planına değinen Tellioğlu, "Buradaki imar planlaması çok eski olduğundan dolayı böyle bir durum söz konusu. Bir planlama hatası olduğunu görüyoruz. Ondan sonraki süreç planlama hatasının devamında olan süreçlerdir" diye konuştu.
AA'nın aktardığı habere göre, yaşanan olayda bir kişiyi suçlamanın doğru olmadığını belirten Tellioğlu, yıkım operatöründen müteahhidine, yapı denetiminden belediyeye kadar ilişkili bir silsilenin söz konusu olduğunu ifade etti.
"PARSEL BAZINDA DÖNÜŞÜM YAPILMAMALI"
Türkiye'de arazi yapısı bozuk alanlara küçük parselasyonlu imar verilmesinin sorun teşkil ettiğini belirten İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye'de dönüşümün parsel bazında yapılmaması, ada bazında gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Kastımız 700 metrekarelik, 8-10 konutluk arsaların yıkılıp tek başına tekrar yapılmaması, 5-10 tane küçük parselasyonlu yapıların yıkılıp yerine toplu konut şeklinde sağlam zeminde ve duruş olarak uygun arazide yapıların yapılması" şeklinde konuştu.
"6 MİLYONA YAKIN ÇÜRÜK YAPI STOKU VAR"
Türkiye'de kentsel dönüşüm kapsamında 6 milyona yakın çürük yapı stoku bulunduğunu belirten Tellioğlu, "Bundan sonra bu tür arazi yapısı bozuk çürük yapılarla ilgili yıkımlar veya zemin değerlendirmelerinin komşu parsellerle, yapılarla olan ilintilerinin mühendislik olarak incelenmesini, zemin değerlerine bakılmasını, ona göre bir kazı ve yapı işleminin başlatılarak yapılmasını talep ediyoruz. Türkiye'de, kentsel dönüşüm yapı müteahhitleri sınıflandırılması konusu, sağlam zemine oturmuş. Belediyelerin de bu noktada biraz daha sorumluluk alması lazım" ifadelerini kullandı.