Türkiye'de 1,5 milyon konutun dönüşüme girmesi gerekiyor
GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 20’nci yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin halen depreme hazırlıklı olmadığını belirten Yetgin, "Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu unutmamalıyız. GYODER olarak, kentsel dönüşüm çalışmalarına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Olası büyük bir depreme hazırlık için riskli binaların yeniden, yönetmeliklere uygun şekilde inşa edilmesi ve tüm Türkiye’nin yeniden yapılanması için çalışacağız" ifadelerini kullandı.
6,5 MİLYON KONUT
Konutların gücünü zayıflatan korozyona karşı su yalıtımı uygulamasının Türkiye genelinde milyonlarca konutta olmadığına dikkat çeken Yetgin, "Güvenli, kaliteli yapılaşma anlayışıyla hareket etmeli ve kentsel dönüşüm fırsatını iyi değerlendirmeliyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ülkemizdeki toplam 20 milyon konutun risk alanı içindeki 6,5 milyonunun dönüşmesi gerektiğini, acil öncelikli 1,5 milyon konutun ise 2023’e kadar dönüştürüleceğini açıkladı. Dolayısıyla hiç zaman kaybetmeden bu sorunu el birliğiyle çözmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Şehirlerin bir plan doğrultusuna dönüştürülmesi gerektiğini belirten Yetgin, "Talep ve ihtiyaçlara göre planlayıp geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz. İlgili yönetmeliklerin ihtiyaçlara ne ölçüde yanıt verdiğinin sorgulanmasını, gerekli revizyonların yapılmasını ve uygulamaların denetlenmesini sağlamalıyız" şeklinde konuştu.
YENİ YASAL DÜZENLEMELER
Yeni yasal düzenlemeleri ile kentsel dönüşüm çalışmalarında yeni bir dönemin başladığını ifade eden GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, "Binaları dönüştürürken şehir planlama nosyonu olmazsa olmaz. Kentsel dönüşüm ve yenilemenin layık olduğu şekilde yapılması çok önemli. Bizim sürekli dile getirdiğimiz konu 'Akıllı, dayanıklı, sürdürülebilir kentsel dönüşüm'dür. Son değişikliklerin dönüşümü hızlandıracağına inanıyoruz" diye konuştu.