Yağmur suyu toplama sistemi konut fiyatlarını etkileyecek mi?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından binalarda yağmur suyu toplama sistemini zorunlu kılan bir karar alındı. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik sonrası bu sisteme sahip olmayan yeni binalara ruhsat verilmeyecek.
Ülkemizde bu kış yaşanan kuraklık sonrası Bakanlık harekete geçti ve yağmur suyunun depolanmasını sağlayacak yeni sistemi hayata geçirdi. Bu sistemde çatıda toplanan yağmur suyu bahçe zemini altında bir depoda toplanarak kullanılacak.
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu, 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek bütün binaları kapsayacak. Bu sisteme sahip olamayan binalar kullanım ruhsatını alamayacak.
OLUMLU KARŞILANDI
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, yağmur sularının en verimli şekilde toplanılmasında çatı kaplama malzemelerinin önemli unsurlardan olduğuna dikkat çekti.
Müteahhitler ise yeni yapılacak binalarda zorunluluk öncesi de gri su uygulamasına başladıklarını belirterek yeni sistemi olumlu karşıladı.
FİYATLARA NASIL YANSIYACAK?
Yağmur suyu toplama sisteminin Türkiye'nin kuraklıkla mücadelesine önemli bir katkıda bulunacağını belirten sektör temsilcileri, bu sistemi aynı zamanda tüm sektör paydaşlarını harekete geçirecek bir gelişme olarak gördüklerini ifade etti.
Yeni sistem hakkında görüşlerini dile getiren İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, bu sistemde birikecek suyun tüketimde kullanılacağına vurgu yaparak aidatlara olumlu yansıyacağını dile getirdi.
Akkuş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ise zorunlu kılınan yeni sistemin bir maliyet artışını da beraberinde getireceğini belirterek, "Ancak daire sahipleri bu sistemdeki suyu tüketerek su faturalarından tasarruf edecek. Fiyatlarda kısmi bir artış oluşsa da faturadan elde edilen tasarruf ile bu fark karşılanabilir" diye konuştu.