"Yalıtımın yaygınlaşması için kentsel dönüşüm büyük fırsat"

08 November 2021

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, '8 Kasım Dünya Şehircilik Günü' nedeniyle bir açıklama yayınladı. Açıklamada, yalıtımın yeni şehircilik anlayışındaki önemine değinildi.

Türkiye'deki binaların yüzde 80'inde ısı yalıtımı olmadığını ve kentlerde uygulanan yalıtım kalınlıklarının Avrupa'da aynı iklim kuşağında bulunan kentlere göre geride olduğunu belirten Eruslu, "Madrid'de binalarda 12 cm kalınlığında yalıtım levhası kullanılıyor ama aynı iklim kuşağındaki İstanbul'da kullanılan yalıtım levhasının k alınlığı 4 cm. Antalya'da bugün binaların cephelerinde 3 cm'lik bir oranda yalıtım uygulaması yapıyoruz, Atina'da ise binalarda yalıtım kalınlığı 7 cm'ye çıkıyor. Konya-Kayseri bugün iklim olarak Amsterdam, Brüksel ile eşdeğer, bizde yalıtım kalınlığı 7 cm, Brüksel'de ise 14 cm" şeklinde konuştu.

"HER YIL 9 MİLYAR DOLAR TASARRUF MÜMKÜN"

Binalarda kullanılan enerjinin yüzde 80'lik kısmının ısıtma ve soğutma için tüketildiğine dikkat çeken Eruslu, "Kullanılan toplam enerjinin yüzde 69'unun ithal edildiği ülkemizde sadece binaların enerji verimli hale getirilmesiyle, her yıl 9 milyar dolar tasarruf elde etmemiz mümkün. Kendi kaynaklarımızla ürettiğimiz enerjiyi de dahil ettiğimizde Türkiye'nin toplam enerji maliyeti 60 milyar dolar civarındadır. Ülkemizde sadece binaların enerji verimli hale getirilmesiyle (En az C sınıfı binalar) her yıl 9 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyelimiz var" ifadelerini kullandı.

"ÇEVRE DOSTU ŞEHİRLERE SAHİP OLMAMIZ MÜMKÜN"

Kentsel dönüşüm çalışmalarının ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarının gerçekleştirileceği doğru bina üretimi için çok önemli bir fırsat olduğunun altını çizen İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, "Isı yalıtımı, sağladığı enerji verimliliği ile dünyanın ve Türkiye'nin geleceği için büyük önem taşıyor. Özellikle enerji maliyetinin arttığı bir süreçte binalarda enerji verimliliğinin sağlanması, hem ülkemiz ekonomisi hem son kullanıcı için daha da önemli hale geldi. Küresel ısınmanın etkisiyle soğutmada tüketilen enerji de katlanarak artıyor. Fosil yakıt tüketiminin azalmasını sağlayan ısı yalıtımı uygulamaları ile enerji verimli binalarımızın sayısını artırarak çevre dostu şehirlere sahip olmamız mümkün" diye konuştu.