"Yapı denetim sisteminde değişiklik olmalı"

09 November 2020

İzmir'de geçtiğimiz hafta meydana gelen deprem sonrası inşaat sektöründe de çalkalanma yaşanıyor. Özellikle yıkılan binalarda sorumlular aranıyor. Sektörde ise sistem değişimi noktasında talep bulunuyor.

Akşam'da yer alan habere göre, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, İzmir depremini sektör açısından değerlendirdi.

Sektörün deprem sonrası durumunu değerlendiren Yenigün, "Ülkemizin deprem bölgesi olduğunu biliyoruz. Ancak depremle yaşamak mümkün. Her şeyden önce bina yapacağımız yeri doğru tespit etmemiz lazım. Belediyelerin doğru seçimler yapması, müteahhitlerin de projenin hakkını vermesi gerekiyor. Ben kendi şantiyemde arkadaşlarıma 'betona çocuğunuz gibi bakın' diyorum" ifadelerini kullandı.

"DENETİM FİRMALARI ÜCRETLERİNİ MÜTEAHHİTTEN ALIYOR"

Şu anki sistemde yapı denetim firmalarının ücretlerini müteahhitten aldığını belirten TMB Başkanı Yenigün, "Kimseyi suçlamak istemem ama böyle olunca bazı zafiyetler oluşabilir. Bunun değişmesi gerek. Eğer beton döküldüğü zaman yapı denetim firmasının sorumlusunun 24 saat orada olması gerekiyorsa, olacak. Yapı denetim firmasının parayı müteahhitten almadığı bir sistem kurulmalı. Para yine para müteahhidin cebinden çıksın ama ayrı bir fon oluşturulsun. Oraya aktarılsın. Denetim için verilecek ücret de denetçinin bunu doğru yapmasını sağlayacak bir rakam olmalı. 100 liralık denetimi 40 liraya yaptırırsanız, o kişi de yevmiyesini çıkarmak için ekibi azaltır, şantiyeye uğramaz" şeklinde konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE NELER DEĞİŞECEK?

Deprem ülkesi olan Türkiye'de büyük önem taşıyan kentsel dönüşüm çalışmalarının yeni süreçteki işleyişi hakkında değerlendirmelerde bulunan Yenigün, "Türkiye'de 20 milyon konut var. Bunların 7 milyonu depreme dayanıklı değil. İşlem görmesi gereken en çok bina da İstanbul'da. Son yıllarda büyüme trendimize uygun olarak depreme hazırlığımızı yapamadık. Mesela bence Bağdat Caddesi'nde dönüşümün başlaması yanlıştı. İzmir depreminden sonra bütün partilerin oy birliğiyle bir deprem araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi. Bu komisyonda dönüşüm de gündeme gelecektir. Biz isteriz ki Türkiye'deki işlerin yüzde 70'ini yurtdışı işlerin yüzde 90'ını yapan firmaları barındıran bir kuruluş olarak biz de bu komisyonda görev alalım" diye konuştu.