Yapı güçlendirmede şartlar belirlendi

29 September 2020

Türkiye genelinde doğal afetlere karşı güvenli yaşam alanı oluşturma adına çalışmalar sürdürülüyor. Bir süre önce riskli yapıları tamamen yıkıp yeniden inşa etmek yerine güçlendirme formülü ortaya çıkmıştı. Hem maliyet açısından hem de zaman açısından avantaj sağlayan bu modelde uygulanacak şartlar kamuoyuna duyuruldu.

Milliyet'te yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından güçlendirme izinleriyle ilgili şartlar duyuruldu. Buna göre, parsel sınırlarını aşacak biçimde güçlendirmeye izin verilmeyecek. Güçlendirilecek yapının üçüncü kişilere ait taşınmazlara tecavüzlü olması halinde güçlendirme izni için üçüncü şahısların da izni aranacak.

5'TE 4'Ü İZİN VERMELİ

Güçlendirme formülünde belirlenen şartlara göre, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş olan yapılarda kat maliklerinin, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmamış parsellerde de parsel maliklerinin en az beşte dördünün yazılı muvafakatleri alınmadan güçlendirme izni için başvurulamayacak. Ancak yapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde kat maliklerinin rızası aranmayacak.

GÜÇLENDİRME NASIL OLACAK?

Güçlendirme için izni alınmış bir yapının taşıyıcı kolon ve perdelerinin büyütülmesi ile yapının dış konturları dışına taşmadan yapılan ilave kolon ve perde imalatları haricinde yapının mevcut haline ilave inşaat alanı ihdas edilmeyecek.

Yapının kolon yapısının güçlendirme için yeterli olmadığının tespit edilmesi durumunda yapının taşıyıcı sistemi dış konturlarına betonarme/çelik/kompozit taşıyıcı sistem eklemeleri yapılmadan güçlendirme yapılmayacak. Ayrıca Yapı Denetim Kuruluşu uygun görüşü ve idarece onaylanması halinde, parsel hudutları dışına taşmamak kaydı ile yapının taşıyıcı sistemine eklenecek olan asgari ölçülerdeki betonarme/çelik/kompozit taşıyıcı eleman ilaveleri ilave bir inşaat alanı olarak değerlendirilmeyecek.

5 YIL İÇİNDE GÜÇLENDİRME YAPILACAK

Güçlendirme izni alınan bir yapının onay tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde güçlendirilmesi gerektiği belirtildi. Başvuru işlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yapılacak. Öte yandan yapı müteahhidi ve şantiye şefi olmayan çalışmalara izin verilmeyecek.