Yapı Ruhsatı Alınmadan Konut Satılıyor
6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu'na göre yapı ruhsatı alınmadan konut satışı yapılamayacağı yasal olarak zorunlu olsa da uygulamada yer bulamıyor.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, banka garantörlüğünün olmadığı projelerde senetle ev satıldığını belirterek, "Senetle ev almak cazip olsa da güvenilir olmayan bir inşaat şirketinden ev alıyorsanız müteahhidin inşaatı bitirmeden ortadan kaybolma riski bulunuyor" dedi.
Kolçak, bu yıl Mart ve Ağustos'ta yapılan seçimlerin ekonomide durgunluğa yol açtığını, konut kredi faiz oranlarının 1,60'lara kadar yükseldiğini söyledi.
TALEP FRENLENDİ
Bu nedenlerin, konuta olan talebi frenlediğini ve alıcıların beklemeyi tercih ettiğini dile getiren Kolçak, bugünlerde faiz oranlarının düştüğünü, konut alınabilecek duruma gelmeye başladığını anlattı.
Mevcut kredi oranlarının düşme eğiliminde olması, siyasi istikrarın sağlanması ile konut satışlarının hareketleneceğini vurgulayan Kolçak, "Kentsel dönüşümün cazibesi, konut üretiminin popüler olması karşısında yatırımcıların iştahı kabarmış durumda. Her geçen gün konut üretimine eski oyuncuların yanı sıra yeni inşaat firmaları giriyor. Konut arzının artmasına sebep olan bu durum karşısında, ekonomik daralma, alım gücünün azalması, ekonomik belirsizlikler, kredi geri ödemelerinde tüketicilerin sıkıntıya girmesi sebebiyle arza paralel talebin yükselmemesi konut stoğu oluşmasının başlıca nedenleridir" ifadesini kullandı.
''RUHSAT ALINMADAN KONUT SATILIYOR''
Kolçak, rekabeti yüksek piyasada, inşaat şirketlerinin müşteri bulmak amacıyla yaptıkları birbirinden cazip kampanyaların vatandaşı etkilediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Ne yazık ki, 6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu'na göre yapı ruhsatı alınmadan konut satışı yapılamayacağı yasal olarak zorunlu olsa da uygulamada yer bulamıyor. Tamamlama sigortası ise halen yok. Banka garantörlüğünün olmadığı projelerde senetle ev satılıyor. Senetle ev almak cazip olsa da güvenilir olmayan bir inşaat şirketinden ev alıyorsanız müteahhidin inşaatı bitirmeden ortadan kaybolma riski bulunuyor. Yani, senetle aldığınız evin kaçan müteahhidini aramak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle vatandaşlarımızın kendini koruyabilmesi ve mağduriyet yaşamaması için dikkatli davranması, iyi analiz yapması, inşaat şirketini araştırması, ruhsatsız projelerden ise uzak durması lazım"
Faiz oranı 1,45'den 100 bin liralık konut kredisi kullanan tüketicinin, 120 ay vadede aylık bin 763 lira öderken toplamda konutun maliyetinin 212 bin liraya geldiğini ifade eden Kolçak, "Faizi 0,91 ile aynı miktarda kredi kullanan tüketici ise aylık bin 372 lira, toplamda 169 bin lira ödemiş oluyor. Toplamda 41 bin lira ve aylık 400 liralık fazladan ödenen fark vatandaşın bütçesini sarsacak önemli bir maliyet. Bu aşamada konut kredisi kullanacak olanların bu maliyet hesabına çok dikkat etmeleri gereklidir" diye konuştu.(AA)