Yeni Emlak ve Vergi Masrafları

10 July 2015

2015 yılına ait yeni emlak ve vergi masrafları çoğu vatandaşın merak ettiği hususların başında geliyor. İşte yeni emlak ve vergi masrafları...

Mülk sahipleri ve konut alım-satım işlemleri gerçekleştiren vatandaşların kafalarında, 2015 yılı yeni emlak ve vergi masrafları ile ilgili bazı soru işaretleri bulunuyor. Bu sorular genellikle, 2015 tapu harcı, yeni emlak vergisi, çevre ve temizlik vergisi, gelir vergisi, 2015 KDV oranı ve kira vergisi başlıkları altında toplanıyor.

İşte Yeni Emlak ve Vergi Masrafları 2015 :

Tapu Harcı 2015

Tapu Harcı, konutun emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, alım satım sırasında oluşan gerçek satış bedeli üzerinden, binde 5'er oranında alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenir.

TAPU HARCI HESAPLAMA 2015 İÇİN TIKLAYIN

TAPU SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN

Emlak Vergisi 2015

Konutlarda "Emlak Vergisi" oranı binde 2'dir. Ayrıca "Emlak Vergisi" tutarları üzerinden yüzde 10 da, “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” ödenmektedir. Konutun satıldığı yılın "Emlak Vergisi" satan kişi tarafından ödenir. Ancak satın aldığınız ev için ‘satışın yapıldığı yılın sonuna kadar' ilgili belediyeye "Emlak Vergisi Beyannamesi" vermeniz gerekmektedir. Alacağınız evin, satıldığı yıl ve geçmiş yıllara ait ödenmemiş "Emlak Vergisi"nden alıcı ve satıcı müteselsilen yani, zincirleme sorumludurlar. (Yani, yeni alınan evin birikmiş emlak vergisi borcu, yeni sahibinden alınabilmektedir. Bu yüzden konutun geçmiş yıllara ait ödenmemiş "Emlak Vergisi" borcu olup olmadığını öğrenmenizde fayda var. Eski ödemeleri Vergi Dairesi'nden kontrol edebilir yada satan kişinin makbuzlarını kontrol ederek fotokopilerini alıp saklayabilmektedir.)

Çevre Temizlik Vergisi 2015

"Çevre Temizlik Vergisi" su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına, 2008 yılı için, Büyükşehir Belediyelerinde 18YKr, diğer belediyelerde 15YKr olarak hesaplanır. Hesaplanan "Çevre Temizlik Vergisi" konutlar için su faturası ile tahsil edilir. Çevre temizlik vergisi mükellefiyeti mülkün satın alındığı tarihten itibaren başlamaktadır.

Gelir Vergisi 2015

Konutun satış bedeli ile maliyet bedeli arasındaki fark (elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar da bulunan değerden çıkartılacaktır) "Değer Artış Kazancı" olarak vergilendirilmektedir. Eğer konut, satın alındıktan 5 yıl sonra satılırsa "Değer Artış Kazancı" vergisinden muaftır. 2008 yılında, konutun satışından elde edilen gelirlerin 6 bin 800 TL'si "Gelir Vergisi"nden muaftır. Bu tutarın üzerinde oluşan kazançlar ise, aşan tutara göre yüzde 15-35 oranlarında vergilendirilmektedir.

Katma Değer Vergisi (KDV) 2015

İnşaattan alınan konutlarda net alanın 150 metrakareye kadar olması halinde yüzde1, 150 metrekareyi aşması durumunda ise yüzde 18 KDV uygulanmaktadır. (Bu uygulama ikinci el evlerin alım - satımlarında geçerli değildir.)

Kira Vergisi 2015

Gelir Vergisi Kanunu gereği, konutların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak adlandırılır ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutulurlar.
Bir takvim yılı içinde elde ettikleri kira geliri, istisna tutarını (2 bin 400 TL) aşanlar, aşan tutarı beyan etmekle yükümlüdürler.

Gayrimenkul sermaye iradında safi iradın saptanması için, kira gelirlerinden indirilecek giderler konusunda seçilebilecek iki yöntem vardır.

Gerçek Gider Yöntemi ve Götürü Gider Yöntemi... Götürü gider yönteminde önce yıllık toplam kira gelirinden 2 bin 400 TL'lik istisna, sonra "yüzde 25 götürü gider" düşülür. Kalan tutar üzerinden, tutara göre yüzde 15-35 oranlarında gelir vergisi ödenir.