Yeni Şeffaflık Paketinin Gayrimenkul Sektörüne Etkisi

15 January 2015

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni şeffaflık paketinin detaylarını açıkladı. Yeni şeffaflık paketi gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren maddeler içeriyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı iki ayrı açıklama yüzbinlerce kişiyi yakından ilgilendiriyor.

Açıklamalardan ilki küçük esnafı ilgilendiriyor. Yeni düzenlemeye göre, ustalık belgesi sahibi olan ve yeni iş yeri açanlara kredi desteği sağlanacak. Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı ikinci konu ise ‘Kamu Yönetiminde Şeffaflık Programı’ kapsamında. Önemli değişiklikler içeren yeni şeffaflık paketinde, siyasetçilerin mal varlıklarından, belediyelere aktarılacak ‘rant vergisi’ne dek önemli değişiklikler içeriyor.

İşte Başbakan Davutoğlu’nun açıklamaları ile yeni şeffaflık paketinin gayrimenkul sektörünü etkileyecek değişiklik maddeleri:

- Bir imar değişikliği arsayı bir anda bazen birkaç misline kadar değerlendirebiliyor. Bu değer artışı, nihayetinde o arsa üzerinde yapılan imar değişikliğinden kaynaklanmışsa, o imar değişikliği bir kamu otoritesi kararıyla olmuşsa, o imar değişikliğinden kaynaklanan yeni değerin sahibi kamu oluyor.

YETKİ BELEDİYE MECLİSİNDE

- Değer artışı mutlaka kamuya dönecek şekilde düzenleme yapılacak. Oranlarla ilgili ise çalışmalar var. Oranların kanuni düzenleme öncesinde netleştirilecek. Bu konuda bir aralık belirlenecek. Ama bu oranın belirlenmesinde nihai yetki belediye meclisinde olacak.

DEĞER ARTIŞ PAYI

- Taşınmazın plan değişikliğinden sonraki ilk satışından veya yapı ruhsatı aşamasından önce değer artış payı ödenecek. Değer artış payı ileriye bırakılmayacak. Bu değer artış payından belediyelere tarihi, kültürel ve doğal mirası korumak başta olmak üzere sosyal dayanışma ve sosyal duyarlılık faaliyetlerine ve kentsel dönüşüme kaynak aktarılacak. Önemli ölçüde büyük pay belediyelere gidecek. Belediyeler bu oranı halkı için kullanacak. Ama bunun dışında bir oran da kültürel mirası korumak üzere ayrılacak ve sadece kültürel mirası koruyacak faaliyetlere yönelik kullanılacak ve kültürel miras dışında doğal çevreyi koruyacak ve sosyal duyarlılık faaliyetlerine ayrılacak bir pay olacak.

HALKA GELİR ALANI OLUŞTURULACAK

- Kentsel dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin kendi yürüttükleri faaliyetlere pay ayrılacak. Bu yolla kamuya ait olan her değer artışı üzerinden belediyelere ve oradan halka dönecek olan bir gelir alanı oluşturulacak.

TOKİ DE YETKİLİLER ARASINDA

- Belediyeler dışında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOKİ'nin de plan değişikliği yapma yetkisi var. Eğer bu bakanlıklar değişiklik yaparsa, kamu bundan yine bir değer artış payı alacak. İmar mevzuatıyla ilgili yasa tasarısına son şekli verilerek en kısa zaman Meclis'e sevk edilecek.

DÜZENLEME MECLİS'TEN 1 AYDA ÇIKAR

Yeni getirilen değer artış payı uygulaması bugünden itibaren geçerli olacak. Davutoğlu konuyla ilgili, "Düzenleme bir haftada, 10-15 günde gider, Meclis'ten bir ayda çıkar" açıklamasını yaptı.

BÜROKRASİ AZALTILACAK

İnşaat sektörünün ve imar planlarının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi, bürokrasinin azaltılmasıyla sağlanacak. Bürokrasinin azaltılmasıyla ilgili ayrı bir reform çalışması var.

İSTANBUL'A ÖZEL DÜZENLEME

İstanbul’un tarihi dokusu konusunda atılacak her adım yakından takip edilecek. Gerekirse İstanbul'la ilgili özel bir düzenleme yapılabilir.