Yeşil bina sertifikası nasıl alınır?
23 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan, "Binalar ve Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Yönetmeliği" ile binalara 'yeşil sertifikalı bina' özelliği kazandırılabiliyor.
YEŞİL BİNA NEDİR?
Küresel ısınmanın dünyamız için bir tehdit unsuru haline gelmesinden sonra insanoğlu, bu durum karşısında önlemler almaya başladı. İnşaat sektörü de küresel ısınmanın yanı sıra çevre kirliliği ve yoğun nüfuslu şehirlerin artmasıyla beraber çevre dostu binalar yapmaya başladı. Bu çevre dostu binalara 'yeşil bina' adı verilirken son yıllarda Türkiye'de de bazı inşaat firmalarının bu konu karşısında hassasiyetli yaklaşımı görülmeye başlandı.
Yeşil binalar, enerji tüketimi az ve doğayla barışık olma özellikleri taşıyorlar. İlk örnekleri ABD'de görülmeye başlayan bu binalar, daha sonra Avrupa'da ve Türkiye'de de görülmeye başlandı. Yeşil bina konseptinin çıkış nedeni, dünya üzerindeki üretilen enerji kaynağının üçte birinin binalar tarafından kullanılıyor olması ve bu durum karşısında sürdürülebilir yapım ihtiyacına karşılık aranması yatmaktadır.
YEŞİL BİNA SERTİFİKASI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmaları ile oluşturulan, "Binalar ve Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Yönetmeliği" sonrasında Türkiye sınırları içerisinde yer alan binalar için de yeşil bina sertifikası oluşturuluyor. Peki, yeşil bina sertifikası nasıl alınır?
Yeşil bina sertifikası almak için, bina sahibi ya da temsilcilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan değerlendirme kuruluna başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Değerlendirme kurulunun yapacağı incelemeler sonrasında ilgili binanın uygunluğu göz önünde tutularak yeşil bina sertifikası verilmektedir.
Binalar ve Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından birçok kişinin aklına bu sertifikanın zorunlu olup olmadığı sorusu geldi. Yeşil bina sertifikası zorunlu olmamakla birlikte tamamıyla isteğe bağlı bir şekilde alınabilir. Yani yeşil bina sertifikası olmayan yapılar için herhangi bir yaptırım söz konusu değildir.
YEŞİL BİNA SERTİFİKASININ AVANTAJLARI NELER?
Yeşil bina sertifikasına sahip yapılar, özellikle ABD'de yaygın olmakla birlikte bu sertifikaya uygun olmayan yapılara göre daha değerli görülmektedir. Günümüz küresel yaşam şartlarında sağlıklı bir yaşam ortamı bulmak batıda olduğu kadar Türkiye'de de önem kazanmaya başladı. Eğer yeşil bina sertifikasına sahip bir yapıya yatırım yapılacaksa bu hamleyi, sağlıklı bir yaşam alanına kavuşmakla birlikte ekonomik anlamda da ilerleyen yıllarda yatırımcısını sevindirecek bir hamle olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır. Tüm bunların dışında dünyamızın iyileşmesi adına bireysel bir katkıda bulunmak da insana huzur verecektir.