Yeşil Çatılar Sel Riskini Azaltıyor
ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz bitkilendirilmiş çatıların sel riskini azalttığını açıkladı...
Sonbahar ve kış aylarıyla birlikte artan yağışlar, özellikle şehirlerde büyük sel risklerine yol açıyor. ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, hızlı kentleşme sonucu şehirlerde yağmur suyunu emen toprak ve yeşil bitki örtüsünün hızla azaldığını belirtti.
Yavuz, "Bitkilendirilmiş çatılarda kullanılabilecek drenaj sistemleri, çatı yüzeyine düşen yağmur suyunun tahliye sistemine ulaşımını bir saate kadar süre geciktirebiliyor. Bu süre, sel oluşum riskini azaltmada çok önemli bir etkiye sahiptir. Bitkilendirilmiş çatı uygulamalarını artırarak, üzücü sonuçlara ve kayıplara yol açan sel riskini azaltmak mümkün. Bir mahallede ne kadar çok bitkilendirilmiş çatı varsa, sel riski o ölçüde azalır.” dedi.
Bitkilendirilmiş çatıların tüm faydaları şunlar:
- Yalıtım ömrünü uzatır.
- Enerji tasarrufu (2 l/m2/yıl yakıttan) sağlar.
- Ses yalıtımı (3 - 8 dB) sağlar.
- Canlılar için yerleşim alanı yaratır.
- Çatılarda kullanılabilir alanlar yaratır.
- Toz emilimini (0.2 kg/m2/yıl) artırır.
- Yağış suyu taşkınlarının azaltılmasında etkindir.
- Oksijen üretimini artırır.
- Isı adalarının etkisinin azaltılmasını sağlar.
Eski binalarda ve hür türlü çatıda bitkilendirilme uygulamasının yapılabileceğini söyleyen Yavuz, "Eğim değişimine göre kullanılan malzemeler, toprak türü ve bitkiler değişkenlik gösterir. Su yalıtımı, altyapı, toprak katmanı ve bitki gibi değişen şartlar nedeniyle metrekare fiyatı 80-100 TL’den başlar" dedi.
Deprem ülkesi olduğumuz için çatı yüklerini mümkün olduğu kadar hafif tutmanın önemli olduğunu söyleyen Yavuz, " Ekilecek bitkinin doğal koşullara dayanıklı olması gerekir. Genelde 8-15 cm toprak kalınlığı tercih edilmeli ve tüm iklim koşullarına dayanıklı olan ve Türkiye’de 30’a yakın çeşidi olan sedum bitkileri ekilmelidir. Bahçe toprağı mümkün olduğu kadar az olmalı, daha çok hafif ve su emme özelliği olan malzemeler tercih edilmelidir." dedi.