Yeşilpınar'da kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirak şirketlerinden olan KİPTAŞ, şehirde kentsel dönüşüm çalışmalarına devam ediyor. Eyüpsultan Yeşilpınar'da hayata geçirilecek projenin temel atma töreni gerçekleşti.
KİPTAŞ Yeşilpınar Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Törenine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ile İBB üst yönetimi katılım gösterdi.
İBB tarafından aktarılan bilgilere göre, 192 bağımsız bölümde hayata geçirilecek projede 159 hak sahibi bulunuyor. Projede yüzde 100 uzlaşma sağlandı.
"ADİL VE ŞEFFAF YÜRÜTÜLDÜ"
Törende konuşma yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Burada, 192 bağımsız birim ve 159 hak sahibi bulunan sürece gerçekçi, somut bir çözüm bulunulmuştur. Adil olunmuştur, şeffaf olunmuştur, katılımcı bir süreç yönetilmiştir ve yüzde 100 ikna sağlanarak, insanlarımızın imzasıyla süreç yönetilmiştir. Bu, çok değerli. Yüzde 100 elde edilene kadar da arkadaşlarım, sabırla süreç yönetmiştir. Bu da bizim, vatandaşımızın bu sürecine dair ne kadar değerli bir bakışla yol gördüğümüzün ispatıdır. Farklı çıkar grupları olacak. ‘Çıkar grubu’ veya ‘kötü niyet’ derken, burun partisi de yok; onu da söyleyeyim. O parti, bu parti, şu parti… Benim dilim, bu konuda net. Yani, ‘Benim partinden, koruyayım’ veya ‘Başka parti de var, söveyim, işte döveyim’ öyle bir anlayışım yok benim. Kötü, kötüdür; iyi, iyidir. O bakımdan, o çıkar gruplarına hiç fırsat vermedim. Vermeyeceğiz de. Bu konuda taviz yok" ifadelerini kullandı.
"200 BİNDEN FAZLA RİSKLİ YAPI VAR"
İstanbul'da riskli yapı belirleme çalışmalarından bahseden İmamoğlu, "Bu memlekette yüz binlerce insanımızın hayatı söz konusu. Bu şehirde, öyle bahsedildiği gibi 40 bin-50 bin bina değil, 150 bin ile 200 bin bina arasında, 'çok riskli' yapı vardır. Tespitleri benim arkadaşlarım ilçe ilçe yapıyor. 150 bin ile 200 bin bina; daire değil arkadaşlar. Bu kadar büyük sayı, milyonlarca insanı tehdit eden yapı stokunun içinde, bundan daha elzem bir işimiz olamaz. Bu bir belediyenin, bir bakanlığın, hatta ve hatta sadece bir devletin dahi kendi bütçesinden çözemeyeceği kadar yüksek oranlı bir yapıdır. Sürekli sübvanse edilerek çözüme kavuşması da mümkün değildir. Katılımcı modeller, paylaşımcı modeller, gerektiğinde vatandaşın da hakkını ödediği ama sağlıklı borçlanabileceği, sıfır faizle bile borçlanabildiği, uzun sürede karşılığını ödeyebildiği, hak sahibi olmanın orada karşılığını görebildiği modellerle çözüm oluşturulmalıdır. Yüz milyarlarca liralık büyük bir maliyete sahip İstanbul dönüşümünde" şeklinde konuştu.