Yıllık Konut Açığımız 30 Bin

08 May 2015

Hızlı bir nüfus artışı içinde olan ülkemizde yıllık konut açığımız 30 bin daire olarak açıklandı.

Hızlı bir nüfus artışı içinde olan ülkemizde geçtiğimiz sene nüfus önceki seneye göre 630 bin kişi artarken yapılan yeni konut sayısının 600 binde kaldığı belirlenmiştir.Hal böyle olunca ülkemizde de yıllık olarak ortalama 30 bin kişilik bir konut sıkıntısı yaşanmaktadır.

"Pazarlama Argümanı Olarak Kullanılan Mimari Kavramlar" başlıklı, Türkiye'nin Yapı/Konut Sektörü, Yapı - Endüstri Merkezi'nde (YEM) gerçekleştirilen panelde konunun uzmanları konut sıkıntısı konusu üzerine oldukça yoğun şekilde tartıştı.

İstanbul'da İhtiyaçtan Fazla Konut Mevcut

Panelde konuşan Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye nüfusu ile konut ihtiyacını karşılaştırarak bazı ilginç tespitlerde bulundu. Ülkemizde 21 milyon konuta gereksinim olduğunu hatırlatan Çelik, "Geçen yıl 630 binlik bir nüfus artışı yaşandı. Buna karşılık 600 bin adet konut yapıldı. Her yıl 30 bin adet konut açığımız var. İstanbul'da ise 100 bin konut ihtiyacı olmasına rağmen, 123 bin konut üretildi. Bu şehirde 23 bin adet konut fazlalığımız var" diye konuştu.

-
Yıllık Konut Açığımız 30 Bin
-

Konut Krizi Uyarısı

Geçtiğimiz sene 37 bin konutun İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan ve Kuveytli yatırımcıların da dahil olduğu yabancı gruplara satıldığını belirten Çelik, "Yabancıların yatırım amaçlı aldığı bu konutlar ikinci el olarak satışa sunulduğunda değer kaybı yaşanacak. Bu da ülkemizde konut sektöründe yeni krizin başlamasına neden olacak" dedi.

Rezidans ve Villalar Devreye Girdi

Birey beklentilerinin en önemli belirleyici olduğu konut sektörü için Konutder Başkanı Çelik, "1980'li yıllarda insanlar yalnızca başını sokacak evinin olmasını istiyordu.1990'lı yıllarda apartmanlarda yaşamaya başladık. 2000'li yıllarda site kültürü başladı ve bunun sonucunda da asansörlü, kaloriferli, sosyal yaşam alanları olan sitelerde oturmaya başladık. 2007 yılında ise artık rezidanslar ve villalar devreye girmeye başladı" dedi.

Türkiye'deki konut piyasasında öne çıkan proje lansmanlarında Loft kavramı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ece Ceylan Baba farklı konuların üzerinde durulması gerekliliğini hatırlattı.

Panelde ayrıca "loft" gibi mimari terimlerin Türkiye'de konut sektöründe iletişim, pazarlama, geliştirme odaklı kullanımları da tartışmaya açılarak, sektörel pek çok farklı konu ele alındı.