"Yüksek konut fiyatlarının çözümü ucuz maliyetli arsa"
2021 yılını beklenen düzeyde geçiremeyen konut dünyası, yeni yıla hazırlanıyor. Müteahhitler, 2022 yılında konut talebinin karşılanmasının yolları aranıyor.
Posta'da yer alan habere göre, sektörün son durumunu değerlendiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut sorunun yalnızca ucuz maliyetli arsa ile çözülebileceğini dile getirdi.
İnşaat sektörünün son iki yılda önemli bir sınavla karşı karşıya kaldığını belirten Durbakayım, "Konut üreticileri, üç ayrı konuda çözüm üretmek için çalışıyor. Sektörün en önemli sorunlarından biri dizginlenmesi güç hale gelen ve tüketiciye yansımaması için çaba sarf edilen maliyet yükselişleri. Bir diğer önemli konu, bozulan finansman yapıları nedeniyle ortaya çıkan ve inşaat sürelerinde meydana gelen gecikmeler, bununla bağlantılı oluşan hukuki engeller. Bir diğer sorun ise yükselen maliyet ve enflasyonun üzerine binen yüksek faiz yükü" diye konuştu.
Sektörün 2022 yılı yol haritasından bahseden Durbakayım, "İnşaat sektörünün 2022 yılı ajandasının ana başlığı konut fiyatlarından meydana gelecek. Fiyatların direkt bağlı olduğu konut kredisi faiz oranları, maliyet yükselişleri ve azalan konut arzı, gelecek ayların belirleyicisi olacak" şeklinde konuştu.
KONUT TALEBİ NASIL KARŞILANACAK?
Konut talebinin karşılanmasının tek yolu erişilebilir fiyatlı yeni projelerin acilen devreye girmesi yoluyla olacağını belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, "Bunun için de arsanın uygun maliyetle temini gerekiyor. Aynı şekilde inşaat malzemelerinde fiyat istikrarı sağlanmalı ve inşaat maliyeti optimum seviyede sabitlenmelidir. Arsa sorununun çözülmesinin en iyi yöntemi kentsel dönüşümdür. Riskli binaların bulunduğu bölgelerde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca standartlaştırılmış kat karşılığı sözleşmeler yapılmalı. Bu projelerle hem deprem riski minimize edilir hem de arz artırılır" ifadelerini kullandı.
Konut kredisi faizlerine de değinen Durbakayım, "Konut kredi faizleri, 5 veya 10 yıl gibi uzun sürelerdeki faiz yükünü taşınamaz hale getiriyor. Geçtiğimiz yıl kamu bankalarının yaptığı yüzde 0.64-0.69 bandındaki faiz seviyeleri yeniden uygulanmadığı sürece kira öder gibi ev kredisi ödenmesi çok zor. Faiz maliyetlerini aylık yüzde 0.5'in altına çekecek ikincil piyasaların devreye girmesi gerekir. Yani gerçek anlamda mortgage kredileri uygulanmalıdır" dedi.