Antalya'da kiralar artış gösterdi

18 November 2019

Endeksa tarafından Antalya'nın 2019 yılı 3'üncü çeyrek dönemine ilişkin kira endeksi raporu hazırlandı. Rapora göre, Türkiye genelinde söz konusu dönemde kiralar bir önceki döneme göre 1.43 puan düştü. Antalya'da ise söz konusu dönemde kiralar bir önceki çeyreğe göre 10.5 puan artış gösterirken yıl sonuna kadar 9.06 puan daha artış olması bekleniyor.

Rapora göre Antalya'da ortalama birim kira 12 TL/metrekare olurken ortalama kira bedeli bin 334 TL olarak belirlendi. Antalya'daki konutlarda ortalama amortisman süresi ise 17 yıl olarak belirlendi.

EN YÜKSEK KİRALAR KONYAALTI'DA

Antalya'nın ilçelerine göre ortalama kiralar da ele alındı. Kiraların en düşük olduğu ilçeler 5 TL/metrekare birim kira ile Korkuteli, 6 TL/metrekare ile Kumluca ve Serik, 7 TL/metrekare ile Demre, Elmalı, Finike ve Gazipaşa oldu.

Antalya'da kiraların yüksek olduğu bölgeler arasında ise 13 TL/metrekare ile Kemer ve Muratpaşa, 15 TL/metrekare ile Alanya, 16 TL/metrekare ile Kaş ve 17 TL/metrekare ile de Konyaaltı yer aldı.

ANTALYA'DA AMORTİSMAN SÜRESİ NE KADAR?

Söz konusu raporda Antalya'daki konutların amortisman süreleri de incelendi. Amortisman süresi, bir konutun kira bedeliyle kaç yıl içerisinde satış değerini karşılayabileceği döneme deniliyor.

Antalya ilçeleri arasında amortisman süreleri şu şekilde belirlendi: Korkuteli'de 26 sene, Kumluca'da 25 sene, Serik'te 26 sene, Demre'de 21 sene, Elmalı'da 28 sene, Finike'de 22 sene, Gazipaşa'da 25 sene, Kemer'de 28 sene, Muratpaşa'da 17 sene, Alanya'da 19 sene, Kaş'ta 37 sene ve Konyaaltı'nda 18 sene.