Ara zam isteyen ev sahiplerine dikkat!

08 December 2021

Türkiye genelinde son dönemlerde artan kira artışları, beraberinde kira oyunlarını da getirdi. Bazı fırsatçı ev sahipleri, yasal sınırın üzerinde kira artışı yapma isteklerini kiracılarına iletti. Son günlerde ise 'ara zam' isteyen ev sahiplerinin sayısının arttığı görüldü.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan "Türkiye genelinde kira fiyatları yüzde 40 yükseldi. İzmir, Ankara'nın gözde semtlerinde bu oran yüzde 100, İstanbul'da bazı bölgelerde yüzde 300'lere kadar çıktı" diye konuştu.

"KİRACIYI BAĞLAMAZ"

Ev sahiplerinin kiracılardan farklı isteklerde bulunmaya başladığından bahseden Akdoğan, "Kirayı bir seferde iki katına çıkaran ev sahiplerinin yanı sıra son dönemde de ara zam yapmaya başlayanlar var. Bir gün önce kira kontratını yaptınız ve evinizde oturuyorsunuz. Bir gün sonra piyasada yüksek kira artışı söz konusu olabilir. Bu, o evi kiralayan kişiyi bağlamaz. O kişiyi kira kontratı bağlar, kira kontratındaki artış bağlar. Artış oranı da yasal oranda tüketici fiyat endeksinden fazla olamaz" ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul sahibinin haklı bir sebebi olmadan kiracısının çıkaramayacağının altını çizen Akdoğan, "Kiracının kirayı ödememesi, sözleşme maddelerine aykırılıkta bulunması, evin izinsiz başkasına kiraya verilmesi ya da sözleşmede yazan amaç dışında kullanılması, evde esaslı bir tadilat, tamirat yahut yıkım yapılacak olması gibi haklı sebepleri bulunuyorsa kiracı tahliye edilebilir. Ancak kiracı kirasını ödüyorsa, aidatlarını ödüyor, sorumluluklarını yerine getiriyorsa ve evi de amacına göre kullanıyorsa o kiracı tahliye edilemez" şeklinde konuştu.

"ARADAKİ SORUN DAVAYLA ÇÖZÜLEBİLİR"

Kiracı ile ev sahibi arasındaki zam sorunun davayla çözülebileceğini belirten TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, "Kiralama üzerinden 5 yıl geçmişse ve kira bölge ortalamasının altında kalıyorsa ev sahibi 'kira tespit davası' açıp, zam talep edebilir. Bu noktada bölgedeki kira bedelleri incelenir ve kira yeniden belirlenir. Fakat bu durumda kiracının hakkını koruyan bir kira bedeli belirleniyor. Mahkeme 'hakkaniyet indirimi' yapıp yeni kiraya karar veriyor. Eğer kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçmişse de 'herhangi bir gerekçe göstermeksizin' evden çıkarma hakkı var ama en az 3 ay önceden yazılı bildirim yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.