Asansörlere Yeni Yönetmelik!
Asansör yönetmeliğinde yapılan yeni düzenlemelerle birlikte asansörler, güvenilir yeşil etiketi olmadan kullanıma açılamayacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Samsun İl Müdürlüğü Piyasa Gözetimi ve Denetim Şube Müdürü Aycan Türkel, yeni asansör yönetmeliğiyle birlikte asansörlerin güvenilir yeşil etiketi olmadıktan sonra kullanıma açılmayacağını söyledi.
Haziran ayında uygulamaya giren yeni asansör yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü Piyasa Gözetimi ve Denetim Şube Müdürü Aycan Türkel, "Asansör İletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği 24 Haziran 2015 tarihinde yayınlanarak zorunlu uygulamaya girdi. Bu yönetmelik, asansörlerin piyasaya arzından itibaren bakımlarını ve kullanımlarını kapsıyor. Bu yönetmelikle beraber birtakım faydalı yeniklerde geldi. Bu yeniliklere baktığımızda öncelikle her asansöre bir kimlik belgesi geliyor. Bundan sonra asansörlerin yıllık kontrollerini yapacak olan muayene kuruluşları asansörlere bir kimlik numarası verecek. Akabinde bu kimlik numaraları asansörlere asılacak. Bu asansörler o kimlik numarasıyla anılacaklar. Bundan sonra her yeni asansör piyasaya arz edilmeden önce A-tipi muayene kuruluşu tarafından kontrol edilecek. Kontrol edilen bu asansörler eksiksiz ve mevzuata uygun olduğu tespit edilen bir rapor hazırlandıktan sonra piyasaya sunulabilecek. Bunun çok önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz" dedi.
"YEŞİL ETİKETİ OLMAYAN ASANSÖR KULLANIMA AÇILMAYACAK"
Eski asansör mevzuatlarından kaynaklı; asansör yapımcısı, müteahhit, bina yöneticisi veya apartman sakinleri arasında sorunlar yaşandığını ifade eden Türkel, "Yeni yönetmelikle birlikte asansörlere güvenilir yeşil etiketi olmadıktan sonra kullanıma açılmayacak. Eksikler giderilecek ve tam teşekküllü olarak kullanıma açılacak. Dolayısıyla yeni asansörlerde çok fazla sorunla karşılaşacağımızı düşünmüyoruz. Hem asansör sektörü açısından hem belediye görevlileri açısından da önemli bir gelişme. Çünkü belediye de çalışan arkadaşlar asansör konusunda çok hassas çalışıyorlar. Ancak bazen onların da gözlerinden kaçan şeyler olabiliyor. Fakat A-tipi muayene kuruluşu asansörü kontrol edip, eksiksiz raporu vererek ve yeşil etiketi vurduktan sonra onlar içinde pek fazla bir şey kalmıyor" diye konuştu.
"ESKİ ASANSÖRLER BİR DEFAYA MAHSUS TESCİL EDİLEBİLECEK"
Eski asansörlerin yani zorunlu asansör yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan asansörler için tescil işlemi getirildiğini söyleyen Türkel, "Bu asansörler bir defaya mahsus tescil edilebilecek. Çünkü bu çok eski asansörlerde bazı sıkıntılar olabiliyor. Bu eski asansörler ruhsatsız olabiliyor. Bu tip asansörleri kontrol eden muayene kuruluşları bunları hangi mevzuata göre muayene yapacağı konusunda tartışmalar yapılıyor. Bazı muayene kuruluşu bu günkü mevzuata göre, bazı muayene kuruluşları asansörün yapıldığı yıla göre yapılıyor. Dolayısıyla asansörün bir tescili olmadığı için hangi yılda yapıldığı tescil edilemiyordu. Yaşanan bu sıkıntılardan dolayı eski asansörler bir defaya mahsus tescil edilecek. Tabi bu eski asansörlerin tescil işlemleri asansörler TSE standartlarına getirip, uygunlukları saptanarak tescil edilecek" şeklinde konuştu.
Asansör montaj yetkisi olmayan firmaların sadece asansörlerin belli bakımlarını yapabileceğini belirten Türkel, "Asansör montaj yetkisi olmayan firmalar; ana parçalarını değiştiremez, regülatörünü, kabinini, motorunu, boyutunu ya da güvenlik ekipmanlarını değiştiremez. Asansörün yerinin değiştirilmesi, tahrik ünitesi ve askı sistemi değişikliği gibi şeyleri sadece montaj firmaları yapabilir. Bunun dışında asansörün ebadının değişmesi gibi değişiklikler durumunda asansörün yeniden bir asansör gibi yeniden belgelendirilmesi gerekiyor. Yani yeniden belediyeler tarafından tescil edilmesi gerekiyor. Ayrıca asansör bakım firmalarına mühendis bulundurma zorunluluğu getirildi. Her bir bakım firmasında mühendis çalıştırma zorunluluğu var" ifadelerini kullandı.