Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu bugün ilk resmi seferini yapıyor
Tarihi İpek Yolu güzergâhını yeniden canlandırması öngörülen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolunda ilk sefer bugün üç ülkenin devlet adamlarının katılımıyla başlayacak.
'Demir İpek Yolu' hattının ilk resmi treni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin katılımıyla, bugün (30 Ekim 2017) saat 13.00'te Bakü’de yapılacak törenin ardından yola çıkarak ilk seferini yapacak.
Üç ülke için önemli bir ulaşım noktası olacak, Azerbaycan Devlet Demir Yolları'nın verilerine göre toplam uzunluğu 838 kilometre olan demiryolunun, 76 kilometresi Türkiye'den, 259 kilometresi Gürcistan'dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan üzerinden geçiş yapıyor. Ayrıca projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşası gerçekleştirildi. Proje kapsamında Türkiye ile Gürcistan sınır geçişi tünelle sağlanırken, tünelin 2 bin 375 metresi Türkiye, 2 bin 70 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor.
BTK için Gürcistan kısmındaysa 105 kilometre yeni demiryolu hattı inşa edilirken, 154 kilometrelik rayların yenileme çalışması yapıldı. Proje için Azerbaycan'da ise 503 kilometrelik demiryolu hattı projeye uygun olarak düzenlendi.
Projenin seferlere başlamasıyla birlikte Londra'dan Pekin'e kesintisiz demiryoluyla ulaşılacak. Ayrıca Çin'den çıkan yüklerin Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar denizi ile Bakü Alat limanına, oradan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletilmesi amaçlanıyor.
YILDA 1 MİLYON YOLCU VE 6.5 MİLYON YÜK TAŞINACAK
Söz konusu proje ile birlikte ilk etapta hattan yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilmesi, kapasitenin 2034 yılına kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması hedefleniyor. Ayrıca, Türkiye ile Asya, Kafkasya ve Avrupa ülkeleri arasında, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bağlantısıyla yıllık 50 milyon tona ulaşacak uluslararası taşıma potansiyelinin de gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Bölgede ki taşıma koridorlarına bir alternatif oluşturması beklenen BTK demiryolu projesinin ortağı Türkiye'nin ise BTK ve Marmaray ile birlikte Çin-Avrupa demiryolu trafiğinde önemli bir rol üstlenmesi planlanıyor.
MESAFE 7 BİN KİLOMETRE KISALACAK
Proje ile birlikte Çin’den Avrupa’ya giden demiryolları 7 bin kilometre kısalırken, bu msafe 15 günde kat edilebilecek. Bu sayede Azerbaycan da petrol ve kimyasal ürünlerini bu hatla hem Türkiye hem de diğer ülkelere taşıması hedefleniyor.
Hem istihdam hem de ticari canlılık yaratması beklenen proje, enerji sektöründeki Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin gerçekleştirdiği üçüncü büyük proje olma özelliği taşıyor.