Bu Bölge Yatırımcısına Kazandırıyor

20 February 2015

İstanbul kentsel dönüşüm bölgelerinden biri olan Çekmeköy'de gayrimenkul yatırımı yapanlar hem kısa vadede hem de uzun vadede kazanıyor.

22 Mart 2008’de Alemdağ, Taşdelen ve Ömerli beldelerinin de katılması ile ilçe statüsüne kavuşan Çekmeköy, hızla emlak ve gayrimenkul piyasasındaki gayrimenkul yatırım potansiyeli  olarak yükselişini sürdürüyor.

Geçmişi 10 yıl önceye dayanan İstanbul’un yeni ilçelerinden Çekmeköy’ün kaderi 1999 depreminden sonra değişmeye başlıyor. İstanbul’un uzak ve unutulmuş bir semti iken 99 depreminden sonra konut geliştiricileri tarafından keşfedilmesinin ardından ilgi odağı olan bölgede arsa fiyatları da katlanarak artıyor.

Yeni konut projeleri ile yepyeni bir kimliğe bürünen Çekmeköy’de bugün itibariyle Ağaoğlu, Dumankaya İnşaat, İnanlar İnşaat, Taş Yapı, FİBA Gayrimenkul, Sinpaş GYO, Sur Yapı ve Dap Yapı gibi birçok firmanın projesi bulunuyor.

İstanbul’un en iyi zemini ifadesinin Çekmeköy’ü markalaştırdığını belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Departman Müdürü Burcu Hakan Ekol, “İstanbul’un En İyi Zemini Çekmeköy’de ifadesi ilçeyi markalaştırdı. Deprem korkusu 14 milyon nüfuslu İstanbul’un eskiyen, depreme dayanıklı olmayan konutlarında yaşayan beyaz yakalıları mıknatıs etkisiyle buraya çekti. Alt yapı eksikliği, sosyal statüsü farklılıkları, toplu taşıma yetersizliği gibi negatif unsurlar gözardı edildi. Diğer yandan, geliştiricilerin resmini çizdiği sosyal alanları, otoparkları, spor alanları, yapay gölleri, havuzları ve bunun gibi çok sayıda sınırsız olanağı ile sunulan projeler Çekmeköy’de bambaşka bir pencere açtı. İlçenin hemen kuzeyindeki ormanların bitişiğinde yaşama şansı ise burada özellikle az katlı konut imarlı arsalar bulunması sebebiyle temiz havası ve sağladığı mahremiyet ile ticari fonksiyonların baskısı altına giren İstanbul’un en merkezi yerlerinde yaşayan üst gelir grubunun çekim noktası haline getirdi" dedi.

Üsküdar Çekmeköy metro hattı ile bölgede gayrimenkul fiyatlarının ciddi oranda arttığını ifade eden Ekol, “Çekmeköy’e ikinci dokunuş ise Üsküdar-Çekmeköy-Sancaktepe metrosu ile oldu. 15 Eylül 2011’de ihalesi yapılan ve 6 Haziran 2012'de temeli atılan metro gayrimenkul fiyatlarında ciddi artışara sebep oldu. Mayıs 2015’te tamamlanması hedeflenen metro hattının tamamlanması ile Üsküdar Çekmeköy arası yaklaşık 27 dk’ya düşecek. Aynı zamanda Altunizade İstasyonu ile Metrobüs’e bağlantı sağlanacak. Üsküdar istasyonu ile Yenikapı 36 dk, Taksim 44 dk, Hacıosman ve Atatürk Havalimanı 68 dk olurken, Kartal 59 dk’lık ulaşım mesafesinde olacak” şeklinde konuştu.

Ekol; “Söz konusu metro hattının devamı olarak, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı planlanıyor. 14 kilometrelik hattın 2019 ‘da açılması planlanıyor. Üsküdar-Çekmeköy metro inşaatına başlanmasıyla 2,5 yıl içerisinde ilçede konut fiyatlarında ortalama yüzde 30-40 civarında artış oldu. Metronun açılması ve aktif kullanımı ile rakamların daha da yükseleceği tahmin ediliyor. 2019’da hizmete girecek ve Çekmeköy’ü Havalimanına bağlayacak ikinci hattın etkilerini de önümüzdeki dönemde göreceğimiz şüphesiz” dedi.

3.Köprü’nün de açılması ile Çekmeköy’de arsa fiyatlarında yüzde 100’e yakın bir artış olacağına dikkat çeken Ekol, “Çekmeköy’e son dokunuş ise 3. Boğaz Köprüsü ile oluyor. 3. Köprü yolu kuzey ormanlarından geçerek Aldemdağ-Nişantepe mevkiinde Şile yoluna bağlanıyor. Bu kavşak noktası Çekmeköy ilçesinden Şile yoluna paralel şekilde devam edip Küçüksu mevkiinde TEM- Otoyolu’na bağlanıyor. Bu güzergah aslında orman alanlarına bitişik konumlu çok sayıda villa sitesine yakın noktalardan geçiyor. Maalesef, yolun ve viyadüklerin etkisi ile bu sitelerde değer kaybı söz konusu olabiliyor. 29 Mayıs 2013’te temeli atılan köprünün 2015 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. 3. Köprü bağlantı yolu Çekmeköy genelinde kuşkusuz değer artışına sebep oluyor. Son 1-1,5 yıllık dönemde konut fiyatlarında % 15-20 fiyat artışı gözlenirken, büyük kısmı 2B ve orman alanlarında kalması sebebiyle kısıtlı arsa stopuna sahip Çekmeköy’de arsa fiyatlarında da % 100’e yakın artış yaşanıyor” ifadesinde bulundu.

Ulaşım projelerinin tamamlanmasının ardından Çekmeköy’de fiyatların daha da artacağına dikkat çeken Ekol, “Büyüyen İstanbul’un, sağlam zemini ile gözde semtlerinden biri haline gelen Çekmeköy’ü, İstanbul’un merkezi iş alanlarına bağlayacak ulaşım projelerinin tamamlanması ile fiyatların daha da artacağını bekliyoruz. Süregelen fiyat artışlarına rağmen ilçe gayrimenkul yatırımları açısından hala cazibesini sürdürüyor” şeklinde sözlerini tamamlandı.