"Faiz indiriminde sıra özel bankalarda"

13 September 2019

Temmuz ayından sonra ilk toplantısını dün gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), faiz indirimine devam etti. Böylelikle repo ihale faiz oranı 325 baz puan düşürerek yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye geriledi.

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararını bekleyen konut dünyası ise gözleri özel bankalara çevirdi. Bu faiz indiriminde özel bankaların konut kredisi faiz oranını kamu bankalarının seviyesine yaklaştırması bekleniyor.

KONUT KREDİSİ TALEBİ ARTTI

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararını değerlendiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ile KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, 325 baz puanın temkinli bir duruş olduğu düşüncesini paylaşarak, "Son 1 yıl içerisinde mevduatta yüksek faizin olması tabi ki enflasyonla da paralel bir şekilde ticari hayatı çok olumsuz etkilediğini tecrübe ettik. Yatırımları, inşaat sektörünü ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Konut kredileri yıllık yüzde 25 -30 aralığına kadar çıktı. Faiz yüksekliğinin son 1 yılda ciddi anlamda ülke ekonomisini de üretimi de geri çeken bir etkisi olmuş oldu" ifadelerini kullandı.

Ağustos ayı başında hükümetin desteği ile kamu bankalarının konut kredisi faiz oranını yüzde 0.99'a çektiğini hatırlatan Elmas, "Bu piyasada hemen karşılık buldu. Ciddi anlamda kamu bankalarına konut kredi talebi oluştu. Ağustos ayının rakamlarında toplam konut kredi portföyü bankalarımızda son 20 aydır ilk defa artı yazmış oldu. 2,6 milyar TL artı bir kredi kullanılmış oldu. Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle beraber özel bankalarımızın da konut kredilerinde kamu bankalarına yaklaşacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.