İmar Barışı 31 Ekim’de sona eriyor

30 September 2018

Türkiye’deki milyonlarca kaçak yapıyı yakından ilgilendiren İmar Barışı düzenlemesine başvurular devam ediyor. 8 Haziran 2018 tarihinde başlayan başvuruların 31 Ekim tarihinde sona ermesi bekleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak yasalaştırılan düzenleme kapsamında 2017’nin Aralık ayından önce inşa edilen yapıların yasal bir statüye kavuşturulması hedefleniyor. Henüz başvurularını gerçekleştirmeyen vatandaşların, e-Devlet üzerinden giriş yaparak istenen bilgileri doldurması ve talep edilen Yapı Kayıt Belgesi Bedeli’ni kamu bankaları üzerinden yatırması gerekiyor.

31 Ekim 2018 tarihinde sonra erecek olan düzenlemeye 8 milyon ila 10 milyon kadar vatandaşın başvurması bekleniyor. Uzmanlar, düzenlemeden yararlanmak isteyip henüz başvurularını gerçekleştirmemiş olan vatandaşların son güne kalmamalarını ve en yakın zamanda başvurularını gerçekleştirmeleri konusunda uyarıyorlar.

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, başvuruda bulunacak olan vatandaşları, sahip olduğu binaların vasfını mutlaka tespit etmeleri konusunda uyardı. İlgili binaların oturumunun, kat sayısının ve kat metrekarelerinin doğru bir biçimde ölçülmesi gerektiğini ifade eden Yüksel, başvuruya konu olan binaların basit yapı mı, villa mı, apartman mı olduğunu da tespit etmenin oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Özellikle son ay içerisinde başvuruların yoğunlaşacağını vurgulayan Yüksel, henüz başvuruda bulunmayan vatandaşların ellerini çabuk tutması gerektiğini dile getirdi.