İmar barışındaki konutlara güçlendirme izni verildi
Son günlerde Türkiye'nin birçok farklı kentinde meydana gelen depremlerden sonra kentsel dönüşüm ve gelişim çalışmalarının önemi bir kez daha görülmüştü. Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracak güçlendirme formülü için de engel ortadan kalktı. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişiklikle imar barışı uygulamasına dahil edilen yapılara güçlendirme izni verildi.
Kentsel dönüşümde çalışmaları hızlandıran ve nispeten daha maliyetli olduğu belirtilen güçlendirme çalışmalarında bazı sorunlar bulunuyordu. 20 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayınlanan Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 3194'üncü maddesine eklenen geçici madde ile güçlendirmenin önündeki engel kaldırıldı.
İmar barışındaki yapılara güçlendirme izni verilmesini değerlendiren Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, "Bu binaların bazılarının yıkılana kadar ayakta kalması risk oluşturuyordu. İlgili değişiklik, kentsel dönüşümü hızlandıracak çok önemli bir hamledir. Güçlendirmenin önündeki diğer engeller de en kısa sürede kaldırılmalıdır" ifadelerini kullandı.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ ENGEL KALKTI
İlgili değişiklikle kentsel dönüşüm çalışmalarında çok önemli bir engelin ortadan kalktığına değinen Sinan Türkkan, "İmar barışı için toplamda 10 milyon 250 bin kişi müracaat etmişti, ancak belediyeler imar barışından yararlanan binalara güçlendirme izni vermiyordu. Bu binaların bazılarının yıkılana kadar ayakta kalması risk oluşturuyordu. İstanbul Kartal'da çöken bina, bunun en somut örneğiydi. Söz konusu bina da imar barışı kapsamına girip müracaat aşamasında kalan binalar arasındaydı. İlgili değişiklik, kentsel dönüşümüzü hızlandıracak çok önemli bir hamledir" diye konuştu.
Güçlendirme çalışmalarıyla 100 binlerce konutun uygun maliyetle, kısa zaman içerisinde kurtarılabileceğini belirten Türkkan, güçlendirme çalışmalarındaki diğer engellerin de kaldırılması gerektiğini ifade etti.