İş Güvenliği Tasarısında Yeni Düzenlemeler
Türkiye'nin kanayan yarası olan iş güvenliği hususunda yeni düzenlemeler tasarlanıyor. Yeni tasarıya göre kaskını takmayan işçi tazminatsız işten atılabilecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından geçen ay ana hatları açıklanan iş güvenliği yasa tasarısı TBMM’ye sunuldu. Meclise sunulan yeni iş güvenliği yasa tasarısına göre kaskını takmayan işçinin tazminatsız olarak işine son verilebilecek.
Tasarı ile kaskını takmadığı için yazılı olarak uyarılan işçi, tazminatsız işten atılabilecek.
Tasarıyla getirilen yeni düzenlemeler şöyle:
TAZMİNATSIZ ATILACAK
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yer alan yükümlülükleri ‘yazılı olarak hatırlatıldığı’ halde yerine getirmeyen işçi, patronu tarafından tazminatsız olarak işten atılabilecek. Bu yükümlülükler arasında, kişisel koruyucu donanımları doğru kullanmak ve korumak da bulunuyor.
YASAK MADENCİYE
Ölümlü iş kazası meydana gelen işyerlerinde 2 yıl kamu ihalesi yasağı maden işyerleriyle sınırlandırıldı. İhale yasağı için işverenin kusurlu olduğunun yargı kararıyla tespit edilmesi gerekecek.
PRİM TEŞVİKİ
Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 10’dan fazla çalışanı bulunan işyerlerinde 3 yıl süreyle ölümlü veya sürekli sakatlıkla sonuçlanan kaza olmazsa işsizlik sigortası işveren primi 3 yıl boyunca yüzde 2 yerine yüzde 1 olarak alınacak. Ancak, ölümlü iş kazası olan işyerlerinde ise bu oran yüzde 3 olarak uygulanacak.
ERMENEK’E 6 AY MAAŞ
Habertürk'te yer alan habere göre; Ermenek’te maden kazasının yaşandığı ocakta, kazanın meydana geldiği gün sigortalı olanlar ile hayatını kaybeden işçilerin ailelerine 6 ay süreyle brüt asgari ücret tutarında ödeme yapılacak.
İŞ KAZALARINA İLİŞKİN GENEL RAKAMLAR
- Ülkemizde her gün 176 iş kazası olmakta, 3 işçi yaşamını kaybetmekte ve 5 kişi iş kazası sonucu iş göremez hale gelmektedir.
- Türkiye’de, her 6 dakikada bir iş kazası meydana gelmektedir.
- 2013 yılında Türkiye’de 74.871 iş kazası yaşandığını ve bu iş kazalarında 1.700 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
- İş kazası geçirenlerin sektörel dağılımına bakıldığında ilk sırayı madencilik ve taşocaklığı alıyor. Bu sektörü yüzde 7,7 ile elektrik, gaz ve su sektörü izliyor. Bu iki sektörü, yüzde 5,2 ile imalat sektörü, yüzde 4,6 ile inşaat sektörü ve yüzde 3,7 ile taşımacılık, haberleşme ve depolama sektörü izliyor.
- ILO 2013 Yılı İşçi Görünümü Raporu’na göre; dünyada; 1,1 milyar işçi günlük 4 dolara çalışırken 50 milyon kadın ev işçiliği yapıyor. Ayrıca, dünyada çalışan çocuk işçi sayısı 168 milyon olarak açıklanırken 232 milyon kişi ise memleket ve ülkelerini terk etmiş göçmen işçi olarak çalışıyor. Her dakika ise 4 işçi, iş kaynaklı hastalık veya kazalardan dolayı hayatını kaybediyor.