İşletme kredisi devam eden projelere de verilecek

01 November 2019

Kamu bankaları, yarım kalan inşaat projelerinin devam etmesi ve istihdamın artırılmasına yönelik firmalara düşük maliyetli ve uzun vadeli işletme kredisi sunmaya başlayacak. Bu kredi türünün inşaatı devam eden projelere de sağlanacağı belirtildi.

Kamu bankaları tarafından sunulacak istihdam odaklı işletme kredisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, inşaat sektörünün bölgesel fark gözetmeksizin yarattığı istihdam ile özellikle ekonomik risklerin ve işsizliğin yükseldiği dönemlerde çok daha önemli hâle geldiğini belirterek, "Sektör olarak hükümetimizin destekleriyle yeniden işsizliğin azaltılmasına katkı sağlayacak duruma gelmeyi istiyoruz" diye konuştu.

HEDEF 100 BİNLİ RAKAMLAR

İnşaat sektörünün yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağladığını belirten TMB Başkanı Mithat Yenigün, "Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında da Türk işgücü istihdamının artırılması konusunda potansiyel taşımaktadır. TMB olarak, son dönemde yurtdışı projelerimizde çok daha fazla sayıda Türk işçisiyle çalışmayı arzu ettiğimizi ve bu kapsamda sayıları 35 binlere kadar gerileyen Türk işgücü sayısını yeniden 100 binlere çıkarma hedefimizi her ortamda dile getirmekteyiz" ifadelerini kullandı.

İstihdam odaklı işletme kredisinde yer alan yurtdışı projelerde personel istihdamının en az yüzde 75'inin Türkiye'den götürülme şartına da değinen Yenigün, "Bu oran yüksektir, çünkü proje üstlendiğimiz ülkelerin mevzuatları, bu denli yüksek oranlarda yabancı işgücüne izin vermeyebilmektedir. TMB olarak bu konuda da ilgili bakanlıklarımız ile ortak çalışmalar yürüterek ülkemiz ekonomisine daha çok destek verebileceğimize inanıyoruz" şeklinde konuştu.