İstanbul'da konut fiyatları düşüyor

29 March 2018

Konut kredisi faizlerinin önene geçilemeyen yükselişi başta İstanbul'daki konut dünyası olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrindeki piyasayı etkiledi. Dünya'da yer alan habere göre, yayınlanan 'Bir Bakışta Markalı Konut Piyasası' raporunda İstanbul'daki markalı konut fiyatlarındaki düşüş dikkat çekti.

Raporda, yaşanan düşüşün sebepleri de irdelenirken konut kredisi faiz oranlarının yüksek oluşu ve eritilemeyen konut stok fazlalığı öne çıkıyor.

İSTANBUL'DA KONUT FİYATLARI NERELERDE DÜŞÜYOR?

TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından hazırlanan raporda İstanbul'un ilçe ilçe değerlendirmesi yapıldı. İstanbul'daki markalı konutlarda ortalama yıllık fiyatlarında yüzde 4.5'lik artış olurken son 6 ayda fiyatların birçok bölgede düşüşe geçtiği görüldü.

İstanbul'da en büyük düşüşün yaşandığı bölgelerin başında yüzde 3.8 ile Fikirtepe geliyor. Fikirtepe'yi yüzde 2.7'lik düşüş ile Kartal-Pendik, yüzde 2.5 düşüşle İstinye-Tarabya, yüzde 2.1 düşüşle Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı, yüzde 1.9 düşüşle Beykoz, yüzde 1.4 düşüşle Seyrantepe-Maslak, yüzde 0.5 düşüşle Ataköy-Zeytinburnu sahil aksı ve yüzde 0.2 düşüşle Tuzla-Pendik-Kurtköy hattı izledi.

Markalı konut fiyatlarında görülen düşüşün ele alındığı 6 aylık dönemde konut fiyatlarının arttığı bölgelerin başında ise yüzde 5.4 ile Mahmutbey-GOP TEM aksı geliyor.

AMORTİSMAN SÜRELERİ DE BELLİ OLDU

Raporda İstanbul'daki amortisman süreleri de ele alındı. İstanbul'da ortalama amortisman süresi 25.8 yıl olarak görüldü. Amortisman sürelerinin en yüksek olduğu bölgelere bakıldığında Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı bölgesinde 35.3 yıl, Mecidiyeköy-Büyükdere aksında 35.1 yıl, Fikirtepe 32.6 yıl, Ataköy-Zeytinburnu sahil aksı 30.8 yıl, İstinye-Tarabya bölgesi de 30.5 yıl ile öne çıkıyor.

İstanbul'da amortisman sürelerinin kısa görüldüğü bölgelerin başında ise 20.3 yıl ile Esenyurt ve Beylikdüzü geliyor. Bu iki ilçeyi 21.2 yıl ile Kağıthane ve 21.9 yıl ile Bomonti takip etti.

"KONUT FAİZLERİ DÜŞÜŞTE ETKEN"

Yayınlanan raporu değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, özellikle konut kredilerindeki yüksek faiz oranlarının fiyat düşüşlerinde etkili olduğuna dikkat çekti.

10 yıl önce bugünden daha yüksek oranlı konut kredileri ile ev sahibi olunduğunu hatırlatan Maya, "Ancak konut kredisi için ödeyeceğimiz faiz yükü ile konutun değer artış primini kıyasladığımızda terazinin değer artış kısmı hep daha yüksek geliyordu. Bugün teraziye baktığımızda, aldığımız konutun değer artışının geçtiğimiz 10 yıl gibi olmayacağı neredeyse herkesin buluştuğu ortak kanı" şeklinde konuştu.

Konut değer artışı trendinin geçen yıllardan uzak olduğunun altını çizen Maya, "Ocak 2018 verilerine baktığımızda, yeni konut fiyat endeksi artış oranının 2011'den beri en düşük seviyesinde... Bu yıl ise yeni konut fiyat endeksinde artış yüzde 10 seviyesine gerileyerek başladı. Bu da yatırım amaçlı alımlarda istatistiksel veri olarak bir duraklama dönemi olarak yorumlanabilir" şeklinde konuştu.

Özellikle belirli bölgelerde aynı segmentlerde konut projesi üretildiğine dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, bu durumun da yalnızca belirli bir gelir grubuna konut satıldığı anlamına geldiğini ifade etti.