ITB’den Havalimanının Kargo Taşımacılığına Açılması Talebi!
Yalvaç Ticaret Sanayi Odası, Başbakana sunulan raporda, ömrü kısa olan yaş sebze ve meyvenin en kısa sürede yurt dışına gönderilmesi için Süleyman Demirel Havalimanı'nın ürünlerin taşınacağı kargo hizmetine açılması istendi...
Isparta'da üretilen tarımsal ve hayvansal ürünlerde işlem hacmini her geçen yıl artırarak Isparta ekonomisinin katma değerinin artmasını sağlayan Isparta Ticaret Borsası (ITB), Isparta ihracatında hayati öneme sahip öneriyi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda gündeme getirdi.
Yalvaç Ticaret Sanayi Odası, Isparta Ticaret Sanayi Odası ve Isparta Ticaret Borsası olarak, Başbakana sunulan raporda, ömrü kısa olan yaş sebze ve meyvenin en kısa sürede yurt dışına gönderilmesi için Süleyman Demirel Havalimanı'nın ürünlerin taşınacağı kargo hizmetine açılması istendi.
GEMİ İHRACATINDA AKSAKLIKLAR YAŞANIYOR
Elma üretiminde en büyük sorunun dış pazar olduğuna vurgu yapan ITB Başkanı Ahmet Adar, "Irak'ta, Suriye'de etrafımızdaki 30 kilometrelik çember dairemizdeki komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılar var. Bu sıkıntıların en kısa sürede çözüme kavuşması temennimiz. Mısır'da yaşan sorunlardan ötürü deniz yoluyla gidecek olan ürün gidemiyor. Isparta'nın ürettiği ürünleri daha hızlı şekilde yurt dışına gönderebilme kabiliyetine sahip olması için Ticaret Borsası olarak bir gündem belirledik. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen, Başbakanımızın da katıldığı 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda Yalvaç Ticaret Sanayi Odası, Isparta Ticaret Sanayi Odası ve Isparta Ticaret Borsası olarak, Başbakanımıza rapor sunduk. Belirlediğimiz gündem maddesi Isparta'da üretilen yaş sebze ve meyvenin ihracatında, ürün ömrünün kısa olması ve komşu ülkelerdeki karışıklıklar dolayısıyla gemi ile yapılan ihracatta yaşanan aksaklıkların ihracatımızı etkilemesiydi" dedi.
EN KISA SÜREDE YURT DIŞINA GİDECEK
Isparta ihracat hacminin büyük kısmını yaş ürünler oluşturduğu için ihracatta havayolu kargosunun kullanılmasıyla sürenin azalmasından ötürü ürünlerin bozulma riskinin ortadan kalkacağına işaret eden Adar, "Aynı zamanda taleplere kısa sürede cevap vererek yurt dışındaki pazarlarda hakimiyetin sağlanması oldu. Bunun için de sadece THY tarafından iç hat seferi düzenlenen Süleyman Demirel Havalimanı'nda iç hat sefer yoğunluğunun düşük olması nedeniyle buraya havayolu kargo imkanı sağlandığı takdirde ihracat hacmimizin ve hızımızın ciddi artış kaydedeceğini öngördük. Havayolu kargo ile ihracatta lojistik giderlerine özel indirim ve destek sağlanması durumunda hem ihracat gelişecek hem de firmalarımızın yurt dışında rekabet gücü artacaktır. Bu öneri, TOBB tarafından yayınlanan 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası kitabında da yer aldı. Şimdi de bu konuda havalimanında bir takım çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Burada bir soğuk hava deposu kurarak, yaş sebze ve meyve ürünlerinin yurt dışına havayoluyla ihraç edilmesini sağlamak istiyoruz" diye konuştu. İHA