İzmit’te Bu İnşaatlara İzin Yok!
İzmit Belediyesi, son zamanlarda inşaat ve şantiye konusunda oldukça hassas davranıyor.
İzmit Belediyesi ‘zemin iyileştirme uygulamasını’ zorunlu haline getiren Türkiye’deki ilk belediye. 17 Ağustos 1999 depremini yaşayan İzmit’te Zemin Araştırma Birimi’nden onay alınmadan, temel üstü vizesi alınamıyor.
İzmit Belediyesi olarak Türkiye'de ilk kez zemin iyileştirme uygulamasını zorunlu hale getirildiğini belirten İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri;
"Yapılan araştırmalar İzmit şehir merkezinin alüvyon denilen killi, kumlu ve yeraltı suyuna doygun (balçık) düzlüklerden oluştuğunu göstermektedir.
Bu da şehrimizde Kuzeye doğru topoğrafik eğimin artması, depremsellik açısından çok ciddi bir tehlikeyi beraberinde getirmektedir. Özellikle alüvyon zeminler üzerine yapılan binalarda zemin iyileştirme yapılmadığından zamana bağlı olarak farklı oturmalar görülmektedir.
Bunun örneğini Belediyemiz sınırları içerisindeki Karabaş, Körfez, Kadıköy mahallelerinde sıkça görmekteyiz. Yine eğimin fazla olduğu zeminlerde bina temelinin tek bir tabakayla oturmamasından dolayı yapıların zamana bağlı olarak düşeyden ve yataydan saptığı gözlenmiştir. İşte bundan dolayı zemin iyileştirme sağlıklı yapılaşma adına vazgeçilmezdir. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü olarak inşaat ruhsatları verilmeden önce, parsel bazı zemin etüt projelerini kontrol etmekle kalmayıp aynı zamanda gerekli görülen parsellerde zemin iyileştirme koşulu titizlikle yerine getirtilmekte, kontrol ve onayı mühendislerimizce yapılmaktadır. Zemin iyileştirme uygulamasını zorunlu haline getiren Türkiye ilk belediyeyiz. Zemin Araştırma Birimimizden onay alınmadan, temel üstü vizesi alınamamaktadır" açıklamasını yaptı.(İHA)