Kiralık ev arayanlara kritik uyarılar!

25 July 2021

Eylül ayıyla birlikte okulların açılması, üniversitelerin yeniden yüz yüze eğitime geçmeye hazırlanması nedeniyle önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde kiralık konut piyasasında hareketli günler yaşanacak. Kiralık konut arayışı içerisinde olanlar için uzmanlardan önemli uyarılar geldi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, kiralık ev arayanların bu süreçte mağdur olmaması için dikkat etmesi gereken bir takım hususlara değindi.

Kiralık ev arayanların arayanların taşınmaz ticareti yetki belgeli emlak ofisleri seçmesi gerektiğinin altını çizen Akdoğan, aksi halde mağduriyet yaşanabileceğini ifade etti.

"YER GÖSTERME ÜCRETİ TALEP EDİLEMEZ!"

Emlakçıların yer gösterme ücreti talep edemeyeceğini, kiralama işlemine danışmanlık bedelinin de 'bir kira artı KDV' olduğunu belirten TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, "Tüketici hem bu hizmet bedelini hem de kirasını elden değil banka yoluyla ödemeli. Sözleşme yaparken de zam oranları ve demirbaşlar konusu en önemli başlıklar. Zam oranı net belirtilmeli, demirbaşlar (ankastre set, klima gibi) çalışıyor mu bakılmalı ve varsa mobilyalar fotoğraflanarak sözleşmeye eklenmeli" diye konuştu.

KİRA BEDELLERİ ARTTI

Öte yandan Türkiye genelinde konut kiralarında artışlar yaşanıyor. Kiralık konutlara olan talep beraberinde fiyatları da artırdı. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde kiralık ev bulmanın da zorlaştığı ifade ediliyor. Hatta İstanbul'un bazı ilçelerinde vatandaşların emlak ofislerine isim yazdırıp sıraya girdiği belirtiliyor.