Kocaeli'de metro hattı ihalesine 15 firma başvuru yaptı

02 February 2018

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan Gebze Darıca Metrosu inşaat ve elektromekanik sistemler temini montaj ve işletmeye alma projesinin ön yeterlilik ihalesine 15 firma başvuruda bulundu. Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı İhale İşleri Şube Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen ön yeterlilik ihalesinde Osmangazi Köprüsü, hızlı demiryolu, metro inşaatları gibi önemli projelerde yer alan firmaların da aralarında bulunduğu 15 konsorsiyumun gönderdiği dosyaların incelemesi yapıldı. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram'ın ihale sonrasında gazetecilere yaptığı değerlendirmede, kendileri için önemli bir gün olduğunu belirterek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesince bugüne kadar yapılan en büyük ihale olduğu kaydedildi. 

"12 İSTASYON YAPILACAK"

Söz konusu Gebze-Darıca metrosunun kent için önemli bir ihtiyaç olduğuna değinen Bayram, "15,6 kilometre uzunluğunda 12 istasyondan oluşan işin ön yeterlilik ihalesini gerçekleştirdik. İhaleye 15 firma dosya vererek katıldı, bu firmaların yeterlilik alan 7'si ikinci aşamaya geçecek" şeklinde konuştu. 

Bayram, "Osmangazi Köprüsü'nü yapan, Hızlı Demiryolu inşaatını yapan, İstanbul'da metro inşaatı yapan önemli firmalar ihalemize katıldı. İşini bilen firmalar. İhale Komisyonu bu firmalar içinden 7'sini belirleyecek, kısa sürede de ihalenin ikinci aşamasını tamamlayıp bu senenin ilk yarısında metro inşasına başlamayı istiyoruz. Bu ihale, büyükşehir olarak belli barajları aştığımızı, belli yeterliliğe geldiğimizi, uzmanlaştığımızı gösteriyor" dedi.

Bayram, metro ağının İstanbul metrosuyla da entegre olacağının altını çizdi. Gebze-Darıca metrosunun, kuzey güney istikametinde İstanbul'la entegrasyonunu ilk etapta ortak nokta Gebze Marmaray istasyonuyla sağlayacaklarına da değinen Bayram, "Daha sonra da Gebze Organize Sanayi Bölgesi istasyonu Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul sınırına kadar, o bölgede Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'ne kadar götüreceğiz. Metromuzu en az iki noktadan İstanbul sistemine bağlamayı, entegrasyonu hedefliyoruz" diye ekledi. 

"SIRADA İZMİT PROJESİ VAR"

Bayram, metronun 5 yıla yakın bir sürede hizmete alınmasını hedeflendiklerini söyleyerek, "Finansmanını Büyükşehir Belediyesi olarak sağlayacağız, bu önemli bir aşamadır. Hesabımıza göre yaklaşık aylık 50 milyon lira civarında hak ediş ödemesi gerçekleştirilecek. Tek bir projede bu kadar büyük, yıllık 500 milyon TL civarında ödeme önemli bir finans hadisesidir. Hem teknik hem finansman bakımından büyük bir iştir. Bu proje her anlamda Kocaeli'nin bir üst lige çıktığını gösterir" diye belirtti. Bayram, ayrıca sonraki aşamada da Körfez'den başlayacak ve Kartepe'ye kadar uzanacak İzmit Metro projesini hayata geçirmeyi hedeflediklerini de söyledi.