Konut fiyat artışında Türkiye dünyada 5’inci sırada

12 March 2018

Dünya genelinde ortalama fiyat artışının yüzde 4.6 olarak hesaplandığı raporda, Türkiye'de fiyatların 1 yılda yüzde 11.2 artış yaşandığı belirtildi. Türkiye, konut fiyat artışında 5. sırada yer aldı. 

Gazete Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre, emlak piyasasındaki kısmi durgunluğa karşın Türkiye konut fiyat artışında dünyada ilk 5'e girebildi. Uluslararası araştırma şirketi Knight Frank tarafından açıklanan verilere göre, araştırma şirketi verileri 59 ülkenin resmi kurumlarından derleyerek hazırladı. 

Satışlarda ve piyasalarda genel bir durgunluk yaşanan bir senenin artından müteahhitler tarafından da satışlardaki sakinlikten bahsediliyor. Fakat, dünyayla karşılaştırıldığında Türkiye konut fiyat artışında ilk 5'e girdi. 

Konut arzının yüzde 5'ini oluşturan markalı konutlarda fiyat artışından bahsedilirken, piyasanın geri kalanında bu orandaki artışlardan pek söz edilmiyor. Rapora göre geçtiğimiz yıl dünyada konut fiyatları yüzde 4.6 artış yaşandı. Söz konusu bu oran 2016'da yüzde 5.3 olarak belirlendi. Dünya genelinde fiyatlarda yaklaşık 1 puanlık bir düşüş gözlemlendi. 

Listenin ilk 10 sırasında 7 Avrupa ülkesi bulunuyor. Söz konusu rapora göre dünya genelinde konut fiyatlarının en çok arttığı ülke yüzde 15 ile İzlanda, yüzde 13.7'lik artışla Hong Kong olarak belirlendi. 

Raporda yer alan verilere göre bu ülkedeki fiyat artış hızının gerilediği de kaydedildi. İzlanda'da 2016 yılında yüzde 20 olan fiyat artış oranı 2017'de yüzde 15'e düşerken, Hong Kong'da bu oran yüzde 18'den yüzde 14'e düşüş yaşandı. Kıta olarak bakıldığında ise fiyat artışı Kuzey Amerika'da yüzde 7.5 oranında, Afrika'da yüzde 6.1 oranıyla, Avrupa'da ise yüzde 5.3 oranıyla belirlendi. 

Ülkelere göre artış oranları ise şu şekilde;

ABD'de konut fiyatları yüzde 6.3 oranında arttı.
Latin Amerika'da konut getirisi yüzde 3 ile ortalamanın altında.
Avrupa'da fiyatlar yüzde 5.3 arttı.
Ortadoğu'da fiyat artışı yüzde 3.9 oranında seyretti.
Kuzey Amerika'da fiyatlar yüzde 7.5 arttı.
Afrika kıtası yüzde 6.1 artışla dünyada 2'nci sırada.
Rusya'da fiyatlar yüzde 3 üşüş gösterdi.
Asya Pasifik ülkelerinde yüzde 5 artış yaşandı.