Konut fiyatlarında artış yüzde 30'lara ulaştı

10 July 2020

Haziran ayının başından itibaren Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank tarafından sunulmaya başlanan tarihin en düşük maliyetli konut kredisi kampanyasıyla Türkiye genelinde konut satışları canlandı. Geçtiğimiz ay için satışlarda tarihi rekor bekleniyor. Öte yandan faiz indirimini fırsat bilen bazı mülk sahipleri ve firmalar, konut fiyatlarında suni bir artışa imza attı. Bu durum, yatırımcıların tepkiyle karşılandı.

Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre, konut fiyatlarında yapılan artışlar Haziran ayı sonu itibarıyla yüzde 30 seviyesine çıktı. Bazı şehirlerde zamlarla oluşan konut fiyatları, kredi avantajının ortadan kaybolmasına yol açtı.

"SUNİ FİYAT ARTIŞI"

Kamu bankalarının sunduğu tarihi konut kredisi kampanyası sonrasında konutta yaşanan fiyat artışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, daha faiz oranları açıklanmadan konut fiyatlarında yüzde 10 zam yapıldığına dikkat çekerek, "Haziran sonuna doğru bu zam oranları yüzde 30'u buldu" dedi.

Yapılan zammın arz-talep dengesinden olmadığını, tamamen suni bir fiyat artışı olduğunu belirten Aşa, "Krediler vatandaş için avantajlı olmaktan çıktı. Fiyatlar yükseldiği için çok kişi vazgeçti. 1-27 Haziran aralığında toplam kredili konut satışı 93 bin 704'te kaldı. Suni fiyat artışları olmasaydı bu satışlar 150 bine çıkardı" ifadelerini kullandı.

'FIRSATÇILARI ŞİKAYET EDİN' ÇAĞRISI

Vatandaşların konutta fiyat artışına giden fırsatçıları şikayet edebileceğinden bahseden İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "27 Mayıs'tan önceki ilanla, 27 Mayıs sonrası ilanda fiyat farkı varsa mutlaka bu iki ilanın çıktısını alıp Ticaret Bakanlığı'na, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ve üç kamu bankasının genel müdürlüklerine göndersinler. Bu firmalar için kredi çıkmayacaktır" şeklinde konuştu.