Konut kredilerinde yükseliş yeni haftada da sürüyor

21 May 2019

Konut sektörünü en büyük sorunları arasında gösterilen yüksek faiz oranlarına sahip konut kredileri, gayrimenkul yatırımcıları kadar inşat sektörü temsilcilerinin de endişe duymasını sağlıyor. 2019 yılının ilk iki ayında düşüş trendinde olan konut kredisi faiz oranları, Mart ayında geçtiği yükseliş trendini Mayıs ayında da sürdürüyor.

Mayıs ayının 3'üncü haftasında Garanti Bankası ve Türkiye Finans Bankası faiz artırım kararı aldı. Hafta başında döviz kurlarında dengelenme yakalansa da konut kredisi faiz oranlarında yükseliş engellenemedi.

GÜNCEL FAİZ ORANLARI

Konut kredilerinde son artışlarla birlikte ortalama yüzde 2.04 seviyesine kadar çıktı. Kamu bankalarının da faiz artırım kararı almalarıyla en uygun konut kredisi faiz oranı yüzde 1.55 seviyesine çıktı. En yüksek faiz oranına sahip kredi ise yüzde 2.75 seviyesinden sunuluyor.

Öte yandan kamu bankalarının anlaşmalı konut projelerinde yatırımcılara sundukları yüzde 0,98 faiz oranlı konut kredisi kampanyası devam ediyor. VakıfBank, geçtiğimiz günlerde faiz artırım kararı alsa da yatırımcılarına kampanya kapsamında bu oran üzerinden konut kredisi sunuyor.

Bazı bankaların güncel faiz oranları şu şekilde: (10 yıl vade)

Ziraat Bankası: Yüzde 1.55
Vakıf Bank: Yüzde 1.79
Kuveyt Türk: Yüzde 1.89
Garanti Bankası: Yüzde 1.91
İNG Bank: Yüzde 1.97
Yapı Kredi: Yüzde 2.05
Türkiye Finans: Yüzde 2.06
HalkBank: Yüzde 2.08
QNB Finansbank: Yüzde 2.09
Akbank: Yüzde 2.14
DenizBank: Yüzde 2.15
İş Bankası: Yüzde 2,20