Konut Kredisi Borcunu Ödeyemeyenler Dikkat

05 May 2016

Konut kredisi borcunu ödeyemeyenler dikkat! Borcunuza karşılık evinizi açık arttırmayla satışa çıkaran bankaya eviniz satılsa dahi borçlu çıkabilirsiniz...

Evini konut kredisi ile alanlar kredilerini ödeyemedikleri taktirde evleri banka tarafından açık arttırmayla satılıyor. Burada konut kredisini ödeyemeyenleri ilgilendiren kısım ise evi satıldığı halde bankaya borçlu çıkıyor olması.

150 metrekareden büyük konutların ilk satışlarında yüzde 18 KDV alınıyor. Sadece konutlar değil büyükşehirlede arsa birim metrekare vergi değeri 1000 liradan fazla olanlarda da KDV yüzde 18 olarak belirlendi. Bu durumda İstanbul'a bakıldığında konutların yüzde 28'i yüzde 18 KDV üzerinden satılıyor.

Evini banka kredisi ile alan vatandaşlar kredilerini ödeyemedikleri zaman banka evlerine el koyuyor ve açık arttırmayla satışa çıkarıyor. Açık arttırma ile satışa çıkan evler KDV'den muaf sayılmadığı için banka evi satarken yüzde 18 KDV ödüyor. Bu ödenen KDV için ise banka vatandaşın daha önce yaptığı ödemelerden KDV'yi düşüyor ve kalan tutar kadar vatandaşı borçlu çıkarıyor.

Örnek vermek gerekirse;

400 bin TL'ye ev aldınız ve yüzde 18 KDV'ye denk gelen 72 bin TL'yi ödediniz ancak daha sonra kredinin sadece 50 bin TL'sini ödeyebildiniz. Banka bu evi aynı fiyata yani 472 bin TL'ye açık arttırmayla satışa çıkarıyor. Sonuçta 72 bin liralık KDV’nin yanında 400 bin lira olarak aldığı kredinin 50 bin lirasını ödediğiniz halde bankadan (72-50) 22 bin lira borçlusunuz yazısı alırsınız.