Konut Kredisi Faiz Oranlarında Düşüş Başladı

25 April 2016

Merkez bankasının koridor üst bandını aşağı çekmesiyle beraber bankalar faiz oranlarında indirime başladı...

Koridorun üst bandını aşağı çeken Merkez Bankası'nın bankalara kullandırdığı fonların ağırlıklı ortalaması da gerilemesini sürdürdü. Gerileyen fonlama maliyeti ise bankaların kredi faizlerini düşürme yoluna gitmesinde etkili oldu.

2 HAFTADA 2,14 PUANLIK İNDİRİM

Son yılların en dikkat çekici indirimini yapan bankalar bir haftada 1,71 puanlık düşüşe gitti. Bankalar şirketlere kullandırdıkları ticari kredi faiz oranlarını yüzde 15,08’den yüzde 13,37’ye düşürdü.

Nisan ayınının ilk haftasında da faiz oranını yüzde 0,43 düşüren bankalar böylece Nisan ayının ilk yarısında toplam 2,14 indirim yapmış oldu.

KONUT KREDİLERİNDE TEMKİNLİ İNDİRİM

Konut kredi faiz oranlarında yüzde 0.13, taşıt kredilerinde yüzde 0.42, ihtiyaç kredilerinde yüzde 0.8 indirim gerçekleşti. İndirim oranlarına bakıldığında bankaların bu kredilerde daha temkinli indirime gittiği görülüyor. Bankaların kredi faizlerinde düşüş eğiliminin iyice netlik kazanmasını beklediği düşünülüyor.

MEVDUAT FAİZLERİNDE DÜŞÜŞ

Bankalar geçtiğimiz hafta mevduat faizinde düşüşü sürdürürken altı aylık mevduat faizinde artırıma gitti. 3 aylık vadede ise faizi 22 baz puan düşürerek yüzde 11,62’ye indirdi. Bir aylıklarda ise değişiklik yapılmadı. Aynı dönemde en çok düşürülen faiz 2.32 puan ile 1 yıllık vade de yaşandı.