Konut satışlarında senetli satışlar artıyor

17 April 2018

Yüksek konut kredisi faizleri, yatırımcıyı konut alımlarında diğer seçeneklere yöneltiyor. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'ne göre, Mart ayında peşinat kullanım oranı yüzde 38, banka kredisi kullanım oranı yüzde 21 ve senet kullanım oranı yüzde 41 olarak görüldü.

GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, sonuçları değerlendirdi. Konut kredisi kullanımının konut sektörü açısından önemli olduğunu belirten Yetgin, "Mart sonu itibarıyla konut kredisi faizleri 1.23'lük oranla son 8.5 yılın zirvesine çıktı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu oran 0.92 seviyesindeydi. Son verilerden de görüyoruz ki, gayrimenkul sektörü, yükselen konut kredisi faizlerinden doğrudan etkileniyor. Faizlerin yüksek seviyede olması sektörde dönem bazlı durgunluğa neden olabiliyor. Faiz oranlarının, tüketicilerin maddi sınırlarını zorlamayacak seviyeye çekilmesi, konut kredisi kullanımını yeniden artıracaktır" ifadelerini kullandı.

REIDIN CEO'su Kerim Alain Bertrand, Mart ayı sonuçlarını değerlendirdi. Sonuçlarda elde edilen istatistikleri paylaşan Bertrand, "Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde (TR-81) mart ayında bir önceki aya göre %0,83 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %11,15 oranında artış gerçekleşmiştir. Mart ayındaki artış aylık enflasyonun (%0,99) altında gerçekleşse bile, yıl bazındaki artış enflasyonun (%10,23) üzerinde gerçekleşmiştir. 2018 yılının ilk üç aylık döneminde konut fiyatlarındaki enflasyon ölçeğinde yükselişe rağmen, kredi faiz oranlarındaki artışın hane halkının konut alımını zorlaştırdığı ve bu bağlamda konut piyasasının daralmasına neden olduğu söylenebilir" şeklinde konuştu.

İSTANBUL'DA ANADOLU YAKASI YÜKSELİŞTE

Yeni Konut Fiyat Endeksi Mart ayı sonuçlarına göre, İstanbul Anadolu yakasındaki markalı konut p
rojelerinde yüzde 0,32, İstanbul Avrupa Yakası'ndaki markalı konut projelerinde yüzde 0,51 oranında arttı. Buna göre, Anadolu Yakası'ndaki projeler Avrupa Yakası'ndakilere göre 11,70 puan fazla artış gösterdi.

KONUT FİYAT ARTIŞLARINDA LİDER AĞRI

Yeni Konut Fiyat Endeksi Mart ayı sonuçlarına göre, konut fiyatlarının en çok arttığı il Ağrı oldu. Ağrı'da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2,11 oranında arttı. Öte yandan en yüksek kira ise Batman'da arttı. Mart ayında Batman'da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2,00 oranında artış gösterdi.

En yüksek kira getirisi ise Aydın'da görüldü. Aydın şehrini Van ve Şanlıurfa takip etti. Mart ayında satışı gerçekleşen konutların yüzde 22'si bitmiş konut stoklarından, yüzde 78'i ise bitmemiş konut stoklarından gerçekleşti. Bitmemiş konutların satışı 4 puan düştüğü görüldü.