Konut sektörünün Haziran ayında toparlanması bekleniyor

15 May 2020

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan Nisan ayı konut satış rakamlarına göre, Türkiye genelinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55.5 oranında azalışla 42 bin 783 adet konut satıldı. Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerini görmeye başlayan konut dünyası, yaz dönemiyle birlikte yeniden canlanma yaşanmasını bekliyor.

HAZİRAN'DA NORMALLEŞME BEKLENİYOR

Nisan ayı konut satış rakamlarını değerlendiren İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, Gayrimenkul ve inşaat sektörü koronavirüsten en son etkilenen sektörlerden biri olduğu düşüncesini paylaşarak, "Koronavirüs nedeniyle geçtiğimiz ay satışlar artıda olsa da hız kaybetmeye başlamıştı. Nisan ayında bir gerileme yaşanabileceğinin sinyalini almıştık. Dünya ekonomilerinde üretimin ve yatırımların durma noktasına geldiği düşünüldüğünde, TÜİK’in açıkladığı Nisan rakamlarına göre konut satışlarının yüzde 55,5 oranında azalmasını da küresel ekonomilerdeki yavaşlamaya bağlayabiliriz. Sektörümüz sadece yerli değil yabancı yatırımcılar açısından hala en güvenilir yatırım araçlarından biri olarak görülüyor" diye konuştu.

Hayatın normale dönmesiyle birlikte bekleyen yatırımların gerçekleşmeye başlayacağını ifade eden Çulhalık, "Mayıs ayı içinde aşamalı olarak atılacak adımlarla Haziran'da bir normalleşme bekliyoruz. İnsay Yapı olarak bu dönemde dijital pazarlama faaliyetlerimiz aracılığıyla yatırımcılarımızla bağlantı kurduk. Çok da güzel dönüşler aldık. Satışlarımızdaki hareketliliği kısmen de olsa korumayı başardık. Bu dönemde özellikle sağlık çalışanları tarafından kiralama yönünde ciddi talepler aldık. Bu dönem yatırım planlarının sektörün çoğunluğu tarafından beklemeye alındığı bir dönem. Yaz aylarıyla birlikte bekleyen tüm yatırım planlarının gerçekleşmesiyle hem satış hem de yeni inşaat projeleri açısından bereketli bir döneme başlangıç yapacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

DİJİTAL YATIRIMLAR PLANLANIYOR

Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ise sektörün Nisan ayında beklenen ölçüde virüsün etki alanına girdiğini belirterek, "Bu dönemde evde geçirilen izole yaşam, konut alıcıları açısından planlanan yatırımların ertelenmesini zorunlu kıldı. TÜİK’in açıkladığı nisan rakamlarına göre satışlarda yaşanan yüzde 55.5 oranında gerilemeyi, bir durgunluk eğilimi olarak görmek yanlış olur. Bu dönemi yatırımcıların belirsizlik ortamı nedeniyle bekleme pozisyonuna geçtiği, firmalar açısından ise yakın vadede önümüzdeki ay başlaması beklenen lansman dönemi ile uzun vadede yeni konut projelerinin planlamasının yapıldığı bir dönem olarak görmeliyiz" şeklinde konuştu.

Sektörün Haziran sonrası döneme hazırlandığını belirten Akkuş, "Sektörümüz Haziran sonrası döneme hazırlanıyor. Bu dönemde yeni konut yatırımları, mevcut konutların pazarlama ve satış faaliyetleri kadar, virüsün etkisiyle alışverişin sanal ortama taşınmasına paralel olarak dijital yatırımlar da planlanıyor" ifadelerini kullandı.