Marmaris’te 5 Bin Bina, Projesine Uygun Hale Getirilecek!

27 August 2015

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, ilçedeki 5 bin bina ile 35 otele yıkım kararı verildiği yönündeki haberlerin çarpıtıldığını belirtti...

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, alınan yıkım kararlarının mevcut binaların tamamını kapsamadığını, sadece projesine aykırı olan bölümlerin uygun hale getirileceğini veya yıkılmasının gündemde olduğunu kaydetti. Marmaris’te yoğun şikayetler nedeniyle belediyenin kilitlendiğine dikkat çeken Acar, belediye görevlilerinin evleri dolaşarak insanların namahrem odalarına bile girmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

“SÖZLERİM YANLIŞ ANLAŞILDI”
Başkan Acar, ulusal basında konu alan haberle ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını vurgulayarak şöyle konuştu:
“Basına verdiğiniz röportajın kamuoyunda nasıl algılanacağı çok önemli. İmar mevzuatında belli terimler vardır. Mesela kaçak yapı terimi var. Siz resmiyete intikal edipte herhangi bir şikayet veya olağan bir denetim esnasında mevcut tescilli bir binayı, iskanı olan bir apartmana gidip de projesine aykırı sorunları gördüğünüzde mevzuat gereği yapı tadil zabtında kaçak yapı ibaresi kullanılır. Bu demek değildir ki bu bina kaçak. Yıkım kararı da maktu bir terimdir. Bu binalar projelerine uygun hale getirilebilir. Bunun Marmaris’te 5 bin kaçak bina var ve bu binalar hakkında yıkım kararı verildi şeklinde algılanması doğru değildir. Türkiye’de bir çok il ve ilçemizde veya yerleşim merkezinde vatandaşın balkonunu kapatması çok yaygın bir uygulamadır.Ancak biz çok basit bu proje aykırılıklarını denetlemeye veya şikayete girdiğinde yasal olarak tutanak düzenlemek zorundayız. İşlem gören her bina kökten kaçaktır anlamına gelmez."

“MARMARİS KİLİTLENDİ”
Marmaris Belediyesi'nin yapılan şikayetler nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından sürekli denetim altında tutulduğunu kaydeden Başkan Acar, şöyle konuştu:
"Kentimize baktığımız zaman bugün kamusal alanlarda belediye olarak yapmış olduğumuz çalışmalar bilinmektedir. Marmaris’te inşaat yapan gerek mülk sahipleri gerekse müteahhitlerin inşa ettiği yüzlerce modern binalar ilçeyi çağdaş bir Avrupa görünümüne sokmuştur. Marmaris’te gayrimenkul açısından daire fiyatları korkunç prim yapmıştır. Bu da Marmaris’e talebin artığının bir göstergesidir. Maalesef 2014 yerel seçimleri sonrası yoğun baskılar nedeniyle ilçede bir çok site, apartman,otel ve işyerleri nokta atışı ile şikayet edilmiştir.Bunun neticesinde belediyemizin resmi görevlileri bu yerlerin projelerine aykırılık olup olmadığı konusunda ciddi çalışmalar yapmak zorunda kalmıştır. Bu yapılar tek tek kayıt altına alınarak tutanak düzenlenmiştir. Türkiye’nin bir çok bölgesinde imar katliamı yapılmasına rağmen, Marmaris’te çok basit sorunlarla bölge kilitlenmiş durumdadır. Biz genel olarak bunu vurgulamak istedik. Kentim komple kaçak olduğunu vurgulamak doğru bir yorum değildir."

KÖYLERDE İMAR SORUNLARI BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ
Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, köylerdeki imar sorunlarına da dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Büyükşehir yasa kapsamına alınan Marmaris’te toplam 13 köy bulunmakta ve bu köylerin hiç birinin imar durumu yoktur. Devletin ilgili organlarının binlerce insanın yaşadığı köylerde imar durumunun olmaması demek, yetkilerin vatandaşı kaçak yapı inşa etmesinin önünü açması demektir. Bozburun, Selimiye, Hisarönü, Orhaniye gibi turizm yörelerinde imar planları getirilmediği sürece kaçak yapılaşmanın önünün alınması mümkün değildir. Bu binalar tescilli ve ruhsatlıdır."

“İNSANLARIN MAHREMLERİNE GİRMEK ZORUNDA KALIYORUZ”
Acar, görevlilerin denetimler sırasında vatandaşın mahremine kadar girip bakmak zorunda bırakıldığına işaret ederek, “Yapılan şikayetler Marmaris’e bir katliam girişimidir. Müfettişlerin denetimleri nedeniyle belediyemiz çalışamaz hale geldi. Resmi görevlilerimiz her binaya gidip incelemek yapmak zorunda kalıyor. Aslında vurgulamak istediğim, insanların yaşadığı evlerin içlerine kadar namahrem bölgelerine girerek, orada oda değişikliği yaptınız mı? çatınız da ne var diyerek bakmanın etik olmadığını söylemek ve ilgililerin dikkatini çekmek için yaptığımız bir açıklamaydı" dedi.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ
Öte yandan, Marmaris’te yaşayan vatandaşlar ise yıkım kararlarına tepki göstererek, “Bu binalar yapılırken ruhsatını veren belediye. Projeye aykırı olan yerlere ruhsat neden verilmiş? Turizm sezonunda kalkıp da belediyenin sizin eviniz projesine aykırı diyerek balkonu veya kapı pencereyi yıkması doğru bir uygulama değildir“ şeklinde konuştular. İHA