Müteahhitler artan fiyatlara karşı çözüm istiyor!
İnşaat sektörünü 2021 yılı boyunca büyük sorunlara sevk eden malzeme fiyatlarındaki ciddi artışların yeni yılda devam etmemesi için müteahhitler çözüm bekliyor.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, koronavirüs salgını ve dövizdeki yükselişe bağlı inşaattaki temel malzemelerde fahiş fiyat artışları olduğunu anımsatan İMKON Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bülbüloğlu, "Yaklaşık 2 yıldır dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ülkemizin ekonomisine de ciddi zararlar verdi. Bu olumsuz etkiler ve de son 1 yıl içerisinde döviz kurunun aşırı fiyat değişikliği, inşaat temel malzemelerinde sıra dışı fahiş fiyat artışlarına neden oldu. Bu fahiş fiyat artışlarıyla birlikte tabii ki inşaat sektöründe iş yapan müteahhitlerimiz bu anlamda çok büyük sıkıntı yaşadılar. En büyük sıkıntıyı da kamuya iş yapan müteahhitlerimizin yaşadığını biliyoruz" diye konuştu.
Kamu müteahhitlerine fiyat farkı verilmesi yönünde sundukları talebin Meclis'te görüşüldüğünü kaydeden Bülbüloğlu, "Biz, bu fiyat farkının birinci aydan itibaren kapsam alanına alınmasını talep ediyoruz. Şu anda görüşülen taslakta 6. aydan itibaren fiyat farkı verilmesi söz konusu. Bu, müteahhitlerimizin tamamının sıkıntısını giderecek bir taslak değildir" şeklinde konuştu.
"40 BİN MÜTEAHHİT İFLASIN EŞİĞİNDE"
İnşaat malzemelerinde ihracatın artması sonrasında iç piyasada malzeme sıkıntısı yaşandığını belirten İMKON Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bülbüloğlu, "Tedarik sıkıntısına bağlı olarak hem kamu müteahhitlerinde hem de özel sektöre kat karşılığı inşaat sözleşmeli işlerde müteahhitlerimizin işlerinin geciktiğini biliyoruz. Bu anlamda ek süre verilmesi ve bu kanun taslağına ek süre koyulması talebi de müteahhitlerimizin ve kamuoyunun talebidir" şeklinde konuştu.
Fiyat farkı düzenlemesinin sadece müteahhitler için değil kamu adına da çok büyük bir yarar sağlayacağına dikkat çeken Bülbüloğlu, "Çünkü yaklaşık 40 bin müteahhit eğer bu fiyat farkı verilmezse veya gerekli fiyat farkı verilmez ise iflasın eşliğindedir. Bunların batması alt tedarikçilerin ve kamunun çok büyük zarar görmesi anlamındadır. Çünkü o işi belki 3-5 katı fiyatına vermesi söz konusu. Bu anlamda bu doneler ciddiye alınarak fiyat farkı, kamu müteahhitlerimize ek süre verilmesi talebimizdir" ifadelerini kullandı.