Müteahhitler sıfır konut satışı için teşvik bekliyor

15 January 2021

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan Aralık 2020 dönemi konut satış rakamlarıyla 2020 yılının tüm konut satış tablosu ortaya çıkmış oldu.

Türkiye genelinde 2020 yılında yapılan konut satışlarında ikinci el konut tercihinin çok daha fazla olduğu görüldü. Yıl boyunca toplam 1 milyon 029 bin 576 adet ikinci el konut satıldı. İkinci el konut satışlarının toplam satışlar içindeki payı yüzde 68.7 oldu.

2020 yılında sıfır konut satışları ise 469 bin 740 olarak görüldü. İlk kez satılan konut sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 8.2 oranında düşüş gösterdi.

"BİRİNCİ EL KONUT FAİZLERİNİN DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ"

2020 yılı konut satış rakamları üzerine değerlendirmelerde bulunan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2021 yılında birinci el konut satışına destek verilmesini beklediklerini dile getirdi.

Artan maliyetlerin desteğini alan bir fiyat artışının önüne geçmek için yapılması gereken en doğru stratejinin birinci el arzını artırarak fiyat dengesi sağlamak olduğu düşüncesini paylaşan Durbakayım, "Merkez Bankası politikası, kısa vadede radikal bir faiz düşüşü beklenmemesi gerektiğini işaret ediyor. Ancak sektörün desteklenmesi ve deprem gerçeği altında risksiz konutların tabana yayılması için gayrimenkul alımlarında –özellikle birinci el- faizlerin düşürülmesini bekliyoruz. Bunun yanı sıra faiz maliyetlerini minimuma çekecek olan ikincil piyasaların devreye girmesini; mortgage kredileri için yasal adımların atılmasını gerektiğinin altını çiziyoruz" şeklinde konuştu.

2021 yılında döviz kuru ve güven katsayısı giderek artan makro veriler ışığında yatırım amaçlı konut alacaklar için fırsat yılı olacağını belirten Durbakayım, "Tasarruflarını dövizde değerlendirenler yavaş yavaş güvenli limana girmeye başladı. Bu nedenle özellikle ikinci el konut satışlarındaki artışın temelinde tasarruf araçların arasında değişim olduğunu söylemek mümkün. Dövizden yeterli kar sağladığını düşünen yatırımcılar, yavaş yavaş gayrimenkule dönüş yapıyor" ifadelerini kullandı.